zima-ce-britanskim-domacinstvima-doneti-u-najgorem-slucaju

Predstojeća zima bi britanskim domaćinstvima mogla doneti restrikcije u najgorem mogućem slučaju, i to u etapama po tri sata ako zalihe gasa budu izuzetno niske, upozorila je Nacionalna mreža Velike Britanije.

Nacionalna mreža(National Grid) je rekla da je to „malo verovatan“ scenario, ali je dodala da su prekidi u snabdevanju mogući ako energetska kriza eskalira.

Do restrikcija bi verovatno dolazilo u špicu i kupci bi bili unapred upozoreni.

Kupci bi bili upozoreni najmanje dan unapred o nestancima struje, do kojih bi došlo u vreme velike potražnje, verovatno ujutru, ili između 16 i 21 sat. Oni bi se rotirali tako da ne bi bila pogođena sva područja zemlje u isto vreme.

Tokom kampanje za lidera Konzervativne partije u avgustu, premijerka Liz Trus je obećala da ove zime neće biti racionalizacije energije.

Na pitanje u četvrtak da li može da garantuje da neće biti nestanka struje, premijerka Velike Britanije je rekla: „Ono što nam je jasno je da imamo dobru zalihu energije, da smo u mnogo boljoj poziciji od mnogih drugih zemlje, ali naravno uvek možemo više da uradimo i zato radim sa našim partnerima i brinem se da imamo sigurno snabdevanje energijom u budućnosti“.

Velika Britanija se u velikoj meri oslanja na gas za proizvodnju električne energije, a elektrane na gas proizvode više od 40% električne energije u zemlji. Takođe uvozi električnu energiju iz kontinentalne Evrope.

Nacionalna mreža(NG) koja drži upaljena svetla u Engleskoj, Škotskoj i Velsu, kaže da je situacija u Ukrajini stvorila „neviđena previranja i nestabilnost“ na energetskim tržištima.

Tokovi gasa iz Rusije u Evropu su gotovo prekinuti, ostavljajući zemlje da se bore za alternativno snabdevanje.

Iako je Britanija daleko manje zavisna od ruskog gasa nego kontinentalna Evropa, i dalje bi mogla da pretrpi negativne efekte zbog bilo kakvih nedostataka u snabdevanju na kontinentu, navodi NG.

U izveštaju je izneo tri moguća scenarija za ono što bi se moglo dogoditi ove zime u Velikoj Britaniji. Njegov centralni stav ostaje da će biti dovoljno energije da obezbedi Britaniju sa sličnim nivoima električne energije kao u prethodnim zimama. Ali modelirao je još dva zabrinjavajuća scenarija koja bi se mogla pojaviti.

U prvom, energetska kriza u Evropi dovela bi do toga da Britanija ne bi mogla da uvozi struju iz Francuske, Belgije ili Holandije, iako bi struja i dalje dolazila iz Norveške.

Bez preduzimanja mera, NG je upozorio da bi ova situacija mogla dovesti do nestašica.

Međutim, navodi se da je sklopio ugovore sa tri elektroenergetske kompanije – EDF, Drak i Uniper – o održavanju dodatnih generatora električne energije na ugalj u pripravnosti u slučaju da budu potrebni.

Takođe će pokrenuti šemu od 1. novembra koja podstiče preduzeća i domaćinstva da smanje upotrebu električne energije u ključnim vremenima:

Domaćinstvima sa pametnim brojilima moglo bi se ponuditi plaćanje za smanjenje upotrebe, kao što je izbegavanje upotrebe mašine za pranje veša ili pećnice. Domaćinstvima bi se moglo platiti oko 10 funti dnevno.
Veća preduzeća će biti plaćena za smanjenje potražnje, na primer pomeranjem vremena korišćenja energije ili prelaskom na baterije ili generatore u vršnim vremenima.
Neki dobavljači su izazvali sumnje u vezi sa šemom, ali NG ih ohrabruje da rade sa kupcima kako bi osigurali „najviši nivo učešća“.

Uz ove mere na snazi, smatra da bi prekidi u snabdevanju bili izbegnuti. Međutim, navodi se da je modelirao drugi, ekstremniji scenario, u kojem energetska kriza u Evropi eskalira, što rezultira nedostatkom gasa u Britaniji.

U tom slučaju, distributeri bi bili primorani da isključuju struju kućama i firmama do tri sata tokom dana, navodi se u saopštenju. Za tu meru, koja se nije koristila od 1970-ih, bilo bi potrebno odobrenje vlade i kralja.

U malo verovatnom slučaju da se nađemo u ovoj situaciji, to bi značilo da bi neki potrošači mogli da budu bez struje u unapred definisanim periodima tokom jednog dana – generalno se pretpostavlja da će to biti blokovi od tri sata – rekao je NG.

Britanskim domaćinstvima kojima će biti isključena struja zavisiće od toga koliko gasnih elektrana bude prinuđeno da se zatvori zbog nestašice gasa, dodaje se.

Od rezova bi bile zaštićene bolnice i „prioritetna preduzeća“, kao i ugroženi pojedinci.

NG je rekao da će industrija raditi sa vladom kako bi informisala javnost o takvim merama, uključujući konferencije za štampu u stilu kovida.

U zasebnom izveštaju Nacionalne mreže, koji se posebno bavi snabdevanjem gasom tokom zime, takođe je upozoreno na potencijal nestašice gasa ove zime u slučaju zahlađenja ili hladne zime, što bi se moglo prevazići plaćanjem viših cena.

Većina domaćinstava je zabeležila povećanje računa za energiju 1. oktobra, pošto je nova garancija cene energije stupila na snagu. Međutim, porast je bio manji nego što se ranije očekivalo nakon što je vlada objavila da će ograničiti domaće račune kako bi sprečila široko rasprostranjene teškoće.

Sve u svemu, operater mreže je zaključio da će ovo verovatno biti „izazovna zima“ koja predstoji britanskim domaćinstvima.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/BBC