Zna se šta će biti sa cenom goriva u petak: Cene nafte stabilne na svetskom tržištu

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović ocenio je da se u petak neće desiti neke velike promene cene nafte, jer su referentne cene derivata na svetskom tržištu stabilne.

„Referentne cene nafte u svetu nisu pale, ali nisu ni porasle, nego su stabilne, tako da se neće desiti neke velike promene ni u petak“, rekao je Mićović gostujući na RTS-u.

„Ona doprinosi smanjenju cene nafte, a tako se i zove, a za stabilnost je bitno da se administriranje što pre skloni sa tržišta, kako bi ono moglo da odreaguje na sve promene koje se dešavaju“, poručio je Mićović za Tanjug.

On se osvrnuo na Uredbu o formiranju opertivnih rezervi derivata, za koju je rekao da će u budućnosti izazvati povećanje cena goriva.

„Od 1. jula će sve kompanije koje su proizvodjači i uvoznici imati obavezu da u svakom trenutku o svom trošku na zalihama imaju količine na nivou četiri dana svoje prosečne prodaje u poslednje tri godine. Taj broj dana će se povećavati iz godine u godinu i doći ćemo u jednom trenutku do 10 dana, što je prilično velika zaliha. Mi smo pokušali da ukažemo da možda nije neophodno u toj meri obezbedjivati zalihe, zato što će kompanije morati od svog novca da kupuje i čuva te derivate, što podiže troškove stavljanja goriva na tržište“, opcenio je Mićović.

 

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Mediji