8 najzagonetnijih nerešenih misterija i kodova na svetu

Malo priča ima moć da očara ljude više od onih koje ostaju nerazjašnjene. Šifre, zagonetke i misteriozna javna umetnost zadirkuju svojom intrigom: Zašto je njihova poruka šifrovana? Koje velike tajne mogu sakriti? Uprkos naporima naših najcenjenijih istoričara, najpametnijih kriptografa i najodlučnijih lovaca na blago, istorija je puna zagonetki koje nas i danas zbunjuju.

8 najzagonetnijih nerešenih misterija i kodova na svetu:

Vojničev rukopis

Nazvan po poljsko-američkom prodavcu antikviteta Vilfridu M. Vojniču, koji ga je nabavio 1912. godine, Vojničev rukopis je detaljna knjiga od 240 stranica napisana na jeziku ili pismu koji je potpuno nepoznat. Njegove stranice su takođe ispunjene šarenim crtežima čudnih dijagrama, čudnih događaja i biljaka koje se ne poklapaju ni sa jednom poznatom vrstom, što doprinosi intrigi dokumenta i poteškoćama u njegovom dešifrovanju. Originalni autor rukopisa ostaje nepoznat, ali datiranje ugljenikom je otkrilo da su njegove stranice napravljene negde između 1404. i 1438. Nazvan je „najmisterioznijim rukopisom na svetu“.

Mnogo je teorija o poreklu i prirodi rukopisa. Neki, poput istoričara i umetnika Nikolasa Gibsa, veruju da je to trebalo da bude farmakopeja, da se bavi temama u srednjovekovnoj ili ranoj modernoj medicini. U eseju za Times Literari Supplement, Gibs piše da je to „referentna knjiga odabranih lekova izvučena iz standardnih rasprava srednjovekovnog perioda, uputstvo za zdravlje i dobrobit žena koje imaju bolje stanje u društvu, koje je bilo sasvim moguće po meri jednog pojedinca“.

Mnoge slike bilja i biljaka nagoveštavaju da su mnoge bile neka vrsta udžbenika za alhemičara. Činjenica da se čini da su mnogi dijagrami astronomskog porekla, u kombinaciji sa neidentifikovanim biološkim crtežima, čak je navela neke maštovite teoretičare da predlože da knjiga možda ima vanzemaljsko poreklo.

Jedna stvar oko koje se većina teoretičara slaže je da je malo verovatno da će knjiga biti prevara, s obzirom na količinu vremena, novca i detalja koji bi bili potrebni za njenu izradu.

Kriptos

Kriptos je misteriozna šifrovana skulptura koju je dizajnirao umetnik Jim Sanborn koja se nalazi ispred sedišta CIA-e u Lengliju u Virdžiniji. Toliko je misteriozna, da čak ni CIA nije u potpunosti razbila šifru.

Skulptura sadrži četiri natpisa, a iako su tri odgonetnuta, četvrti ostaje neuhvatljiv. Sanborn je 2006.izjavio da postoje tragovi od prvih natpisa do poslednjeg, a 2010. je objavio još jedan trag: slova 64-69 NIPVTT u 4. delu kodiraju tekst BERLIN.

Bejl Šifre

Bejl šifre su skup od tri šifrovana teksta koji navodno otkrivaju lokaciju jednog od najvećih zakopanih blaga u istoriji SAD: hiljade funti zlata, srebra i dragulja u vrednosti od oko 43 miliona dolara od 2017. Blago je prvobitno nabavio misteriozni čovek po imenu Tomas Džeferson Bil 1818. dok je istraživao u Koloradu.

Od tri šifrovana teksta, samo je drugi razbijen. Zanimljivo, ispostavilo se da je ključna američka Deklaracija nezavisnosti, zanimljiva činjenica s obzirom da Bil deli svoje ime sa autorom Deklaracije nezavisnosti.

Krekovani tekst zaista otkriva okrug u kojem je blago zakopano: okrug Bedford, Virdžinija, ali je njegova tačna lokacija verovatno šifrovana u jednoj od drugih nekrekovanih šifri. Do danas, lovci na blago pretražuju obronke okruga Bedford i kopaju (često ilegalno) u potrazi za plenom.

Festoski Disk

Misterija Festskog diska je priča koja zvuči kao nešto iz filma o Indijani Džonsu. Otkrio ga je italijanski arheolog Luiđi Pernije 1908. godine u minojskoj palati na Festosu, disk je napravljen od pečene gline i sadrži misteriozne simbole koji mogu predstavljati nepoznati oblik hijeroglifa. Veruje se da je dizajniran negde u drugom milenijumu pre nove ere.

Neki naučnici veruju da hijeroglifi podsećaju na simbole Linear A i Linear B, pisma koja su se nekada koristila na drevnom Kritu. Jedini problem? Linear A takođe izmiče dešifrovanju.

Danas disk ostaje jedna od najpoznatijih arheoloških zagonetki.

 Vov! Signal

Jedne letnje noći 1977. Džeri Ehman, volonter za SETI, ili Potragu za vanzemaljskom inteligencijom, možda je postao prvi čovek koji je ikada primio namernu poruku iz vanzemaljskog sveta. Ehman je skenirao radio talase iz dubokog svemira, nadajući se da će nasumično naići na signal koji je nosio obeležja signala koji bi mogli poslati inteligentni vanzemaljci, kada je video da su mu merenja porasla.

Signal je trajao 72 sekunde, što je najduži vremenski period koji bi mogao da se izmeri pomoću niza koji je Ehman koristio. Bio je glasan i izgledalo je kao da je prenet sa mesta na kome niko pre nije bio: u sazvežđu Strelac u blizini zvezde zvane Tau Strelac, udaljene 120 svetlosnih godina.

Ehman je napisao reči „Vov!“ na originalnom otisku signala, tako da je njegov naslov „Vau! Signal.“

Svi pokušaji da se ponovo locira signal su propali, što je dovelo do mnogo kontroverzi i misterije o njegovom poreklu i značenju. U 2017. godini, tim istraživača je sugerisao da je signal sa prethodno neidentifikovane komete.

Pisma Zodijaka

Pisma Zodijaka su serija od četiri šifrovane poruke za koje se veruje da ih je napisao poznati Zodijak, serijski ubica koji je terorisao stanovnike oblasti zaliva San Franciska kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih. Pisma su verovatno napisana kao način da se ismeju novinari i policija, i iako je jedna od poruka dešifrovana, ostale tri, ostaju nerešene.

Identitet ubice nazvanog Zodijak takođe ostaje misterija, iako nijedno ubistvo Zodijaka nije identifikovano od 1970. godine.

Kameni čuvari Džordžije

Čuvari Džordžije, koji se nazivaju i „američki Stounhendž“, je granitni spomenik podignut u okrugu Elbert, Džordžija, 1979. Kamenje je gravirano na osam jezika, engleskom, španskom, svahili, hindi, hebrejskom, arapskom, kineskom i ruskom, svaka prenosi 10 „novih“ zapovesti za „Doba razuma“. Kamenje takođe odgovara određenim astronomskim karakteristikama.

Iako spomenik ne sadrži šifrovane poruke, njegova namena i poreklo ostaju obavijeni velom misterije. Naručio ih je čovek koji tek treba da bude propisno identifikovan, koji je nosio pseudonim R.C. Hrišćanin.

Od 10 zapovesti, prva je možda najkontroverznija: „Održavajte čovečanstvo ispod 500.000.000 u večnoj ravnoteži sa prirodom. Mnogi su to shvatili kao dozvolu za uništavanje ljudske populacije do određenog broja, a kritičari kamenja su tražili da se ono uništi.

Neki teoretičari zavere čak veruju da ih je možda osmislilo „Luciferijsko tajno društvo“ koje poziva na novi svetski poredak.

Rongorongo

Rongorongo je sistem misterioznih glifova otkrivenih ispisanih na raznim artefaktima na Uskršnjem ostrvu. Mnogi veruju da predstavljaju izgubljeni sistem pisanja ili protopisanja i da bi mogli biti jedan od samo tri ili četiri nezavisna izuma pisanja u ljudskoj istoriji.

Glifovi ostaju nedešifrovani, a njihove prave poruke, za koje neki veruju da bi mogle ponuditi nagoveštaje o zbunjujućem kolapsu civilizacije Uskršnjeg ostrva koja gradi statue, mogu biti izgubljene zauvek.

 

Izvor: TreeHugger