general-motors-ford-google-partneri-za-promociju

Kompanije uključujući GM(General Motors), Ford(Ford Motors), Gugl(Google) i proizvođače solarne energije saopštile su u utorak da će raditi zajedno na uspostavljanju standarda za povećanje upotrebe virtuelnih elektrana (VPPs), sistema za ublažavanje opterećenja na električnim mrežama kada je snabdevanje kratko.

Neprofitna organizacija za tranziciju energije RMI biće domaćin inicijative, Partnerstvo za virtuelnu elektranu (Virtual Power Plant Partnership – VP3), koja će takođe imati za cilj da oblikuje politiku za promovisanje korišćenja sistema, saopštile su kompanije.

Virtuelne elektrane objedinjuju hiljade decentralizovanih energetskih resursa poput električnih vozila ili električnih grejača koje kontrolišu pametni termostati.

Uz dozvolu kupaca, oni koriste napredni softver da reaguju na nestašicu struje tehnikama kao što su prebacivanje hiljada baterija u domaćinstvima, poput onih u električnim vozilima, iz režima punjenja u režim pražnjenja ili podsticanje uređaja koji koriste električnu energiju, kao što su bojleri, da povuku njihovu potrošnju.

VPP-ovi su pozicionirani za eksplozivan rast u Sjedinjenim Državama, gde je Zakon o smanjenju inflacije iz 2021. godine stvorio ili povećao poreske podsticaje za električne automobile, električne bojlere, solarne panele i druge uređaje čija se proizvodnja i potrošnja mogu koordinisati za glatko opterećenje mreže.

RMI procenjuje da bi do 2030. VPP mogli da smanje potražnju u SAD za 60 gigavata, prosečnu potrošnju 50 miliona domaćinstava, i za više od 200 GW do 2050.

„Virtuelne elektrane će omogućiti planerima mreže i mrežnim operaterima da (bolje upravljaju) rastućom potražnjom za električnom energijom iz vozila, zgrada i industrije, i postaraće se da mreža ostane pouzdana čak i suočeni sa trenutnim ekstremnim vremenskim izazovima i starenjem fizičke infrastrukture. “, rekao je Mark Dajson, generalni direktor programa električne energije bez ugljenika u RMI.

Rob Trekeld, direktor globalne energetske strategije u General Motors-u, rekao je za Rojters da će VP3 moći da „pokaže da električna vozila mogu postati pouzdano sredstvo za maloprodajno preduzeće i/ili maloprodajnog operatera prenosa“ i „mogu da bude imovine za vlasnika kuće i za kupce voznog parka“.

VPP-ovi su već poboljšali pouzdanost mreže u zemljama kao što su Nemačka i Australija i u nekim američkim državama.

Tokom ekstremnog toplotnog talasa prošlog avgusta, operater veleprodajnog tržišta Kalifornijski nezavisni operater sistema izbegao je nestanke tako što je pozvao sve raspoložive resurse, uključujući VPP, da isporuče električnu energiju.

Google Nest pametni termostati doprineli su smanjenju opterećenja.

„To će biti sve više potrebno kako bismo osigurali da mreža ostane otporna, da izbegnemo restrikcije i da omogućimo da mreža postane čistija i zelenija“, rekao je Parag Čokši, direktor Google Nest Renew-a.

Sem kompanija Google i General Motors ostali osnivači VP3 su Ford, SunPower i Sunrun.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji