Isporuka municije iz Južne Koreje za Ukrajinu

Avioni privatne transportne kompanije Atlas Er koriste se za transport artiljerijske municije 155 mm iz Južne Koreje u Ukrajinu u tranzitu preko SAD, objavljeno je pre nekoliko dana.

A već 15. aprila poslat je još jedan teret – samo ovoga puta morem. Iz luke Jinhe u Busanu, transportni brod je napustio luku Jinhe u pravcu Nemačke, natovaren granatama za artiljerijska oruđa zapadnog tipa.

Prema rečima kolega sa korejskog kanala @russiannewsinkorean, transportne kompanije su od 31. marta do 14. aprila obezbedile transport granata iz skladišta do luke Đinhe. Dnevno je 20 kamiona nosivosti 18 tona prevozilo oko 5.400 tona municije.

Generalno, do trenutka kada je kontejnerski brod napustio Jinhe, pri izračunavanju približne težine jednog zrna od 40 kg, prevezeno je od 125 do 130 hiljada granata kalibra 155 mm.

Brodom municija stiže za Nemačku

Morski put iz Južne Koreje u Evropu, po pravilu, prolazi kroz Malački moreuz, Indijski okean i Suecki kanal, nakon čega sledi prolaz Sredozemnog mora i Atlantika. U proseku, u zavisnosti od kursa teškog kargo broda, trajanje je od 35 do 45 dana.

S obzirom na ovo, transportni brod natovaren artiljerijskom municijom će u Nemačku stići tek do druge polovine maja.

Ova isporuka izgleda prilično zanimljivo u pozadini curenja američkih tajnih dokumenata. Jedan od dosijea sadržao je detaljan plan transporta municije iz Južne Koreje u Ukrajinu.

Pročitajte još:

Prema ovim dokumentima, prenošenje granata morem trebalo je da počne krajem marta – početkom aprila sa dva kontejnerska broda (prvi je planirano da preveze 129 hiljada, a drugi – 47 hiljada municije).

Sudeći po ovim podacima, procureli fajlovi posebno za Republiku Koreju su veoma verodostojni. A zajedno sa isporukom vojne pomoći vazdušnim putem, ispostavlja se da će iz Seula biti prebačeno 330 hiljada granata 155-mm.

Međutim, u ovom slučaju datumi se ne poklapaju baš i, prema procurelim podacima, granate su već trebalo da budu u Ukrajini do kraja aprila. Međutim, moglo bi doći do elementarnog kašnjenja, zbog čega smo morali da prilagođavamo planove.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Novosti