medvedev-poslao-upozorenje-juznoj-koreji

Zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev zapretio je u sredu da će naoružati Severnu Koreju ako Južna Koreja pristane da pruži smrtonosnu pomoć Ukrajini.

Komentari Medvedeva usledili su nakon što je južnokorejski predsednik Jun Suk jol sugerisao da bi azijska nacija mogla biti otvorena za pružanje više od ekonomske i humanitarne pomoći Kijevu nakon što je odbijala da to učini više od godinu dana.

„Pitam se šta će reći stanovnici ove zemlje kada vide najnovije uzorke ruskog oružja kod svojih najbližih sused, naših partnera iz Severne Koreje?“ – upitao je Medvedev, koji je nekada bio predsednik Rusije.

Južna Koreja nije preduzela nikakve zvanične poteze da pošalje smrtonosnu pomoć Ukrajini, iako je Jun rekao Rojtersu u sredu da Seul istražuje opcije kako da pomogne Kijevu da se odbrani i obnovi, baš kao što je primio međunarodnu pomoć tokom Korejskog rata 1950-1953.

Pročitajte još:

„Ukoliko postoji situacija koju međunarodna zajednica ne može tolerisati, kao što je bilo kakav napad velikih razmera na civile, masakr ili ozbiljno kršenje zakona ratovanja, možda će nam biti teško da insistiramo samo na humanitarnoj ili finansijskoj podršci“, rekao je korejski predsednik.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je ta pozicija „nesrećna“ i optužio Seul da zauzima „neprijateljski“ stav prema Rusiji.

„Oni će pokušati da uvuku sve više zemalja direktno u ovaj sukob. Ali naravno, početak isporuke oružja će značiti određenu fazu umešanosti u ovaj sukob“, dodao je on, prenosi Rojters.

Jun će se sledeće nedelje sastati sa predsednikom Bajdenom, pošto SAD i Južna Koreja sve više jačaju veze.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji