Da li pauci zaista umiru u usisivaču - Rešavamo misteriju?!

Pitanje “Da li pauci zaista umiru u usisivaču?” može zvučati bizarno, ali se stvari menjaju kada znate da milioni ljudi širom sveta pate od arhnofobije ili straha od pauka. Pitanje nije suludo i ako ste baš vi zaduženi za usisavanje.

Pa koji je odgovor na večnu dilemu da li pauci umiru u usisivaču?

Dobra vest za arahnofobičare i sve koji ne vole pauke i loša za same pauke- šansa da pauk preživi usisivač meri se promilima.

Većina modernih usisivača ima higijenski ventil koji se zatvara kada se isključi i sprečava da usisane stvari ponovo ispadnu iz cevi.

U stvari, ovo nije neophodno, posebno kod pauka. Ako se usisaju, katapultiraju se kroz cev brzinom od preko 100 km/h. U zavisnosti od modela usisivača, oni završe sa velikim zamahom na plastičnom zidu i tamo umiru, ali obično se to desi već u cevi. Ili su uvučeni u kesu za usisivač, što takođe povećava njihove šanse za preživljavanje.

Dodatno, ako nastavite da usisavate nakon toga, (najverovatnije već mrtvog) pauka mogu pogoditi male čestice koje deluju kao projektili. U svakom slučaju, to je bolna smrt za životinju.

Iako postoje brojni načini zaštite, povremena poseta pauka se zaista ne može sprečiti – i to je dobra stvar. Uostalom, pauci su korisni i jedu razne insekte, a za njihovo prisustvo se kaže i da je pokazatelj dobre klime u zatvorenom prostoru. Ako je ikako moguće, ne treba ih ubijati, već ih nežno ukloniti iz stana.

Pratite Portal Dnevni Puls na Viberu!

Dnevni Puls/bilten.rs