Ministarstvo finansija SAD-a raskida poreski sporazum sa Mađarskom

Ministarstvo finanskija SAD-a u petak je saopštilo da raskida poreski sporazum sa Mađarskom iz 1979. godine nakon odluke Budimpešte da blokira implementaciju novog globalnog minimalnog poreza od 15 odsto od strane Evropske unije.

Portparol Trezora SAD-a je rekao da pošto je Mađarska snizila stopu poreza na dobit preduzeća na 9%, manje od polovine američke stope od 21%, poreski sporazum jednostrano koristi Mađarskoj.

Beneficije više nisu recipročne, sa značajnim gubitkom potencijalnih prihoda za Sjedinjene Države i malo zauzvrat za američke poslove i investicije u Mađarskoj.

Tajming raskida nakon godina zabrinutosti SAD u vezi sa sporazumom sugeriše da ga Ministarstvo finansija koristi da pokuša da izvrši pritisak na mađarskog premijera Viktora Orbana. Mađarska nije želala da pristane na primenu primeni globalnog minimalnog poreza od 15 odsto koji je dogovorilo skoro 140 zemalja.

Potvrđujući stav mađarske vlade, ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da bi globalni minimalni porez uništio konkurentnost Evrope i ugrozio radna mesta u Mađarskoj.

Na osnovu svega ovoga, ma koliko pritisak bio na nas, mi očigledno ne podržavamo uvođenje globalnog minimalnog poreza u Evropi –  napisao je on u objavi na Fejsbuku u subotu.

I nastavljamo naše stručne konsultacije o poreskim pitanjima sa našim republikanskim prijateljima.

Očekuje se da će raskid ugovora biti završen za šest meseci nakon što Ministarstvo finansija SAD pošalje zvanično obaveštenje mađarskim vlastima.

Mađarska je pogoršala dugogodišnju zabrinutost američke vlade u vezi sa poreskim sporazumom iz 1979. blokiranjem Direktive EU o primeni globalnog minimalnog poreza – rekao je portparol Ministarstva finansija SAD-a.

Ako bi Mađarska primenila globalni minimalni porez, ovaj sporazum bi bio manje jednostran. Odbijanje da to učini moglo bi pogoršati status Mađarske kao jurisdikcije koja kupuje ugovore, što bi dodatno štetilo Sjedinjenim Državama.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji