Abramovič uzvraća udarac: 20 ruskih milijardera tuže EU

Najmanje 20 najmoćnijih ruskih oligarha odlučilo je da tuže Evropsku uniju, među kojima je i Roman Abramovič. Sve to zbog sankcija koje im je uvela nakon što je predsednik njihove zemlje Vladimir Putin pokrenuo vojnu operaciju u Ukrajini.

Politiko saznaje da su ruski oligarsi tužbu uputili Sudu Evropske unije. Zahtevaju da im se odmrzne imovina i deblokiraju vize.

Među oligarsima koji su tužili EU je i Roman Abramovič, bivši vlasnik fudbalskog kluba Čelsi, koji je u martu kažnjen zbog bliskih veza s Putinom.

Na spisku podnosilaca tužbe je i niz drugih sankcionisanih pojedinaca – Mihail Fridman, Petr Aven i Ališer Usmanov.

Podsetimo, EU je sankcionisala Mihaila Fridmana, osnivača ruske kompanije Alfa Grup. Takođe je zamrzla sredstva i nametnula zabranu putovanja Fridmanovom bivšem poslovnom partneru Petru Avenu, kojeg EU smatra „jednim od najbližih oligarha Vladimira Putina“. Sankcije su pogodile i ruskog milijardera Ališera Usmanova.

Niz ruskih kompanija takođe se žali na mere koje je zapadni blok preduzeo protiv njih.

Televizija RT podnela je tužbu na suspenziju koju je Opšti sud EU uvažio. Međutim još jedno ročište povodim ove tužbe zakazano je za 10. jun. Ruski fond za direktna ulaganja podneo je žalbu nakon što je EU u martu zabranila ulaganja u fond.

Institucija za investicije VEB.RF, čijeg predsednika je imenovao Putin, takođe je pokrenula sudski postupak.

Očekuje se da će u sledećih nekoliko nedelja i meseci biti pokrenuto još slučajeva, jer je EU do sada sankcionisala više od 1.000 ljudi.

EU ima različite rezultate kada je reč o ovakvim tužbama. Od 2008. do 2015. godine, EU je izgubila oko dve trećine pravnih sporova vezanih za sankcije koje je uvela.

Ali čak i ako oligarsi dobiju slučajeve, možda neće dobiti svoj novac natrag. To je zato što Veće EU svake godine izdaje nove popise sankcija, što znači da bi oligarsi mogli da ostanu na spisku čak i ako dobiju sve sudske sporove.

Na primer, bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, već godinama podnosi žalbe. Imovina mu je zamrznuta 2014. godine zbog pronevere državnih sredstava, a neposredno nakon toga je je svrgnut na masovnim demonstracijama.

U junu prošle godine Sud EU je presudio u njegovu korist, ali je EU najavila da će sankcije ostati na snazi.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: Nova