Nemačka: Građani u strahu zbog cena

U Nemačkom maloprodajnom sektoru prodaja je neuobičajeno naglo opala.  Primetan je i rast cena uz ozbiljan pad kupovine prehrambenih proizvoda, piše Dojče vele (DW), dodajući da postoje i problemi sa isporukom.

Nemački trgovci na malo su zbog visoke inflacije u aprilu pretrpeli neočekivano snažan pad prodaje. Uprkos popuštanju mera korona virusa, njihova primanja su bila 4,7 odsto manja u odnosu na prethodni mesec, pokazuju podaci Saveznog zavoda za statistiku. Ako se ignorišu cene, realan minus je bio čak 5,4 odsto,

Realna prodaja je tako dostigla najniži nivo od februara 2021.- kažu statističari. Ekonomisti su očekivali prosečan pad od samo 0,2 odsto.

Najviše je opala prodaja hrane. Poređenja radi, trgovina neprehrambenim proizvodima je realno smanjena 4,4 odsto, dok je trgovina hranom pala 7,7 odsto. „Ovo je bio najveći pad prodaje iz meseca u mesec od 1994.“, kažu statističari. Dodaju da je takav razvoj događaja verovatno posledica značajnog rasta cena hrane i navode da su one u aprilu bile 8,6 odsto više nego godinu dana ranije. Inflacija cena hrane ponovo je bila znatno iznad prosečnog rasta potrošačkih cena, koji je u aprilu iznosio 7,4 odsto.

Prema mišljenju stručnjaka, trend rasta cena hrane će se verovatno nastaviti.

Prema studiji Alijanc trejd, maloprodajne cene hrane će u tekućoj godini verovatno porasti više od 10 odsto.

Udruženje poljoprivrednika danas je ponovo pozvalo na povećanje cena hrane: „Hitno su nam potrebni veći prihodi od prodaje da bismo uopšte mogli da nastavimo da poslujemo“, rekao je predsednik Udruženja poljoprivrednika Joahim Rukvid za „Augsburger algemajne“.

Nagli rast cena hrane nije jedini problem sa kojim se maloprodaja trenutno suočava -zatvaranje velikih luka u Kini kao posledica izbijanja korone dodatno je pogoršalo probleme isporuke u nemačkoj maloprodaji.

Kako je saopštio Institut ifo iz Minhena, u redovnoj mesečnoj anketi kompanija, u maju se 80,1 odsto trgovaca žalilo da ne mogu da isporuče svu naručenu robu. U aprilu je to bilo samo 67,1 odsto, a na prethodnom maksimumu prošlog decembra 81,6 odsto.

Prema informacijama, u gotovo svim prodajnim centrima za gradnju i dom, kao i u supermarketima delovi rafova su potpuno prazni.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: DW