Akrilamid pronađen u hrani!? Hrvati uništili proizvod iz Srbije

Navodno je pronađen Akrilamid u prehrambenom proizvodu iz Srbije i to visok nivo koji je kancerogen.

U evropskom sistemu za brzo uzbunjivanje u prometu hranom, utvrdili su visok nivo akrilamida u čipsu sa ukusom paprike koji je proizveden u Srbiji.

Analiza uzorka obavljena je na hrvatskoj granici.

Hrvatski portal Danica.hr prenosi da čips nije ušao na hrvatsko tržište i da je uništen.

Zemlja prijave je Hrvatska, a obaveštenje se tiče Hrvatske i Srbije.

Akrilamid se, inače, najčešće može naći u hlebu, prženim krompirima, čipsu, žitaricama za doručak, keksu, krekerima, kafi…

Kako navode u Hrvatskoj agenciji za hranu, procenjuje se da prisutnost akrilamida u hrani može da poveća rizik od razvoja raka u svim starosnim grupama.

Prošle i ove godine zbog prisutnosti visokih koncentracija akrilamida u tri navrata je iz prodaje ili sa granice povučen keks poreklom iz BiH.

Da vidimo šta je Akrilamid

Akrilamid je jedinjenje koje se nalazi i u hrani i to ne u svežoj, već samo može nastati prilikom obrade hrane na temperaturama iznad 120 stepeni Celzijusa i pri niskoj vlažnosti. Ovo podrazumeva prženje, pečenje u ulju ili standardno u rerni.

Pročitajte još:

Manje šanse za pojavu akrilamida imaju kuvanje, parenje i spremanje hrane u mikrotalasnoj pećnici, piše inexall. Duže vreme i viša temperatura povećavaju količinu formiranog akrilamida.

Akrilamid je proizvod termičke obrade hrane i činjenica je da ga treba smanjiti.

On se stvara i u domaćinstvu prilikom prženja i pečenja hrane, a ima ga u mnogim industrijskim proizvodima, pa i u duvanskom dimu. Preporuka je da bi trebalo smanjiti njegov unos.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji