Cene nafte skočile na maksimum

Cene nafte skočile su nakon produženih rezova proizvodnje od strane Saudijske Arabije i Rusije.

Glavna svetska merila za naftu dostigla su najvišu cenu od sredine aprila, nakon što su se članice OPEK+ složile da produže ograničenja proizvodnje.

Fjučersi na naftu Brent su se stabilizovali iznad 86 dolara po barelu, dok se američka nafta West Texas Intermediate (WTI) trguje nešto ispod 83 dolara po barelu.

Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, objavila je u četvrtak da produžava smanjenje proizvodnje za najmanje još mesec dana kako bi podržala globalne cene sirove nafte.

Proizvodnja za septembar biće oko 9 miliona barela dnevno, uzimajući u obzir dobrovoljno smanjenje od 1 milion barela dnevno.

Rijad je dodao da bi ta mera mogla biti dodatno proširena ili produbljena.

Pored toga, Rusija je najavila planove za smanjenje izvoza za 300.000 barela dnevno, počevši od septembra.

Pročitajte još:

Drugi po veličini svetski izvoznik nafte ranije je obećao da će smanjiti proizvodnju za oko 500.000 barela dnevno, ili skoro 5% svoje proizvodnje, od marta do kraja ove godine.

OPEK+, koji se sastoji od Organizacije zemalja izvoznica nafte i srodnih proizvođača nafte, uključujući Rusiju, dogovorio se u oktobru da smanji proizvodnju za oko 2% svetske potražnje od prošlog novembra do kraja 2023. godine.

Grupa je kasnije pristala na dodatna ograničenja u naporu da se izbalansira tržište.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji