Rusija i Mađarska potpisale - Na pomolu nuklearka Pakš-2

Potpisan dokument koji omogućava da se pokrene izrada osnovne energetske opreme za potrebe novih blokova nuklearne elektrane Pakš-2 u Mašarskoj.

Dokument su potpisali potpredsednik kompanije Atomstrojeksport, direktor projekta izgradnje nuklearne elektrane Aleksandr Merten i generalni direktor kompanije koja projektuje Paksi atomeromu Zrt Gergej Jakli.

 Prelazak u fazu neposredne izgradnje nam daje zeleno svetlo za početak proizvodnje osnovne energetske opreme – rekao je Merten.

Prema njegovim rečima, projekat nuklearke Pakš-2 je veoma interesantan za mađarsku industriju, evropske zemlje i druge države.

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto je izjavio da će potpisivanje ovog dokumenta ubrzati investicije u projekat i postaviti temelj za nove blokove do kraja 2024. godine.

Podsetio je da je promena protokola o finansiranju projekta stupila na snagu 16. avgusta 2023. godine i da će Mađarska realizovati svoje finansijske obaveze u evrima preko Gasprombanke.

Nuklearna elektrana Pakš-2

Jedina nuklearna elektrana u Mađarskoj je Pakš-2.

Prema ugovoru potpisanom 2014. godine, ruska državna kompanija Rosatom će izgraditi elektrane 5 i 6, snage 1,2 GW svaka.

Četiri postojeća reaktora u Pakšu puštena su u rad između 1982. i 1987. i proizvode oko polovinu električne energije u zemlji. Sa novim modernim nuklearnim reaktorima, vlasti očekuju da će udvostručiti izlaznu snagu elektrane.

Projekat Pakš-2 je pogođen velikim kašnjenjima, ali Budimpešta je već izdala dozvolu za izgradnju energetskih blokova od strane Rosatoma.

Takođe je nedavno dobila dozvolu da izmeni svoj ugovor sa Rusijom i uključi kompaniju za upravljanje projektima kako bi se ubrzao proces izgradnje.

Pročitajte još:

Ruski nuklearni sektor do sada nije bio na meti zapadnih sankcija EU u vezi sa Ukrajinom, a Mađarska je više puta rekla da će staviti veto na bilo kakve pokušaje nametanja takvih ograničenja.

Rosatomu je sredinom 2022. godine pripadalo 20 od 53 nuklearna reaktora u izgradnji širom sveta, a nedavno je završio izgradnju prve turske atomske elektrane u Akuiu.

Rusija takođe obezbeđuje gorivo za nekoliko nuklearnih reaktora u Indiji i Kini i gradi prvu nuklearnu elektranu u Bangladešu.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/Sputnjik