Inflacija u EU premašila 30% - Cene hrane nezadrživo rastu

Cene osnovnih proizvoda u Španiji su naglo porasle od 2019. godine, navodi španska agencija.

Inflacija u EU dovela je do porasta cena hrane u Španiji za 30,8 odsto u julu u poređenju sa istim mesecom 2019. godine, izvestio je u petak El Mundo, pozivajući se na najnovije podatke analitičke kompanije Funcas.

Ukupne cene su se više nego udvostručile u četvrtoj po veličini ekonomiji EU, skočivši za 54,4% u poslednje dve decenije, pokazuju brojke.

Samo cene hrane su u istom periodu porasle za 79,3%.

Među proizvodima koji su zabeležili najveći rast cena u protekloj godini su šećer (44,2%), krompir (38,8%), pirinač (22%), konzervirano voće (19,4%) i konditorski proizvodi (18,2%). Mleko je u istom periodu poskupelo za 17,6%, svinjetina za 15,8%, jaja za 12,8%, a sveže voće za 11,6%, pokazuju podaci.

Prema podacima Mintec-a, maslinovo ulje je skočilo za 115% u odnosu na prethodnu godinu, što predstavlja najveći rast cene ikada.

Pročitajte još:

Špansku inflaciju hrane podstakli su brojni faktori, kao što je inflacija u EU zbog skokovite cene energije, goriva i đubriva, kao i smanjena ponuda određenih roba na globalnom tržištu, rekao je Funcas.

Poskupljenju hrane doprinela je i dugotrajna suša, koju Španija doživljava od prošlog leta. Teški vremenski uslovi sada ugrožavaju globalno snabdevanje maslinovim uljem, a cene rastu širom sveta.

U narednim mesecima će se rast cena nastaviti u Španiji, navodi El Mundo, a očekuje se da će ukupna inflacija dostići 5% u decembru.

Slična inflacija se očekuje i u EU, sa manjim ili većim razlikama u zavisnosti od ekonomske politike pojedinih zemalja članica.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji