Ograničenje cena ruske nafte ne poštuje niko

Zapadne kompanije nastavile su da pružaju usluge transporta ruske nafte nakon što je premašeno ograničenje cena od 60 dolara po barelu, prenosi Blumberg.

Izvoz ruske nafte utovarene u tankere sa zapadnjačkim osiguranjem se nastavlja iako je cena Uralsa skočila iznad granice od 60 dolara po barelu koju su postavile zemlje Grupe sedam (G7) i Evropska unija, izvestio je Blumberg u ponedeljak.

Prema novinskoj agenciji, oko 40 odsto brodova koji prevoze naftu iz ruskih luka na Baltiku i Crnom moru bilo je u vlasništvu ili osigurano od strane kompanija sa sedištem u zemljama koje su potpisale ograničenje cena.

Urals se u petak u ruskim lukama trgovao za oko 71 dolar za barel, navodi Argus Media.

Otprilike polovina tankera koji su preuzimali rusku naftu bila je u vlasništvu Zapada nakon što je probijena granica od 60 dolara po barelu, a veliki broj brodova sa osiguranjem je prolazio kroz London, navodi agencija.

EU, zemlje G7 i Australija su 5. decembra uvele ograničenje cena na izvoz ruske nafte preko mora od 60 dolara po barelu.

Njime se zapadnim kompanijama zabranjuje da pružaju osiguranje i druge usluge za isporuke ruske nafte osim ako se teret ne kupi na ili ispod postavljene cene.

Pročitajte još:

„Iako tehnički cena ruske nafte treba da bude 60 dolara ili manje da bi kompanije u SAD, EU ili G7 mogle da pruže usluge kao što su brodovi i osiguranje, sve kompanije koje to moraju da urade u praksi je da dobiju pismeno obećanje – tzv. potvrda – da je tovar kupljen ispod tog cenzusa”, piše u saopštenju.

„Pažljivo pratimo tržište zbog potencijalnih kršenja gornje granice cena“, rekla je Megan Aper, portparolka američkog Ministarstva finansija.

„Vredi napomenuti da trgovine iznad 60 dolara koje ne koriste koalicione usluge nisu u suprotnosti sa ograničenjem cena i značajan deo ruske trgovine naftom i dalje koristi koalicione pružaoce usluga.

U međuvremenu, vlasnici tankera i osiguravajuća društva tvrde da ne mogu znati tačnu cenu po kojoj se trguje sirovim teretom pošto je nametnuta zapadna granica cena, pošto bi se dugoročni poslovi mogli razlikovati od kratkoročnih tržišnih cena.

Ruska nafta Urals je sredinom jula premašila granicu cene, prvi put od kada je mehanizam implementiran.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji