Luna-25 pala na Mesec - Rusi otkrivaju i zašto

Modul Luna-25 je imao problema sa gašenjem motora, saopštio je Roskosmos.

Šef ruske svemirske agencije Roskosmos Jurij Borisov otkrio je glavni uzrok neuspeha misije Luna-25 na Mesecu.

Sonda nije uspela da ugasi svoje motore na vreme i skrenula je sa predviđene orbite, objasnio je šef svemirske agencije.

„Nažalost, gašenje motora se nije dogodilo normalno, u skladu sa dijagramom sekvence, već na osnovu vremenske oznake, a umesto planiranih 84 sekunde, trajalo je 127 sekundi“, rekao je Borisov u ponedeljak za televiziju „Rosija 24“.

Ovaj faktor je bio presudan razlog neuspeha misije, naveo je Borisov i dodao da je već formirana specijalna komisija za istragu incidenta.

„Preliminarni balistički proračuni su pokazali da se zbog nenormalnog rada pogonskog sistema uređaj pomerio u otvorenu lunarnu orbitu i, u suštini, srušio se na površinu Meseca“, rekao je zvaničnik svemirske agencije.

Uprkos neuspehu misije, ruski kosmički inženjeri stekli su dragoceno iskustvo prilikom izgradnje Lune-25, istakao je šef Roskosmosa.

Tim će, naravno, uzeti u obzir sve greške koje su napravljene tokom ove misije i nadam se da će buduće misije Luna-26, 27 i 28 biti uspešne“, dodao je Borisov.

Pročitajte još:

Luna-25 je imala za cilj da sleti u blizini južnog pola Meseca, koji je poznat po neravnom terenu.

Sve prethodne misije sletanja na Mesec od strane različitih nacija, sletale su u njegove ekvatorijalne regione.

Ruski svemirski brod uspešno je stigao u orbitu Meseca, poslavši nazad fotografije Meseca visoke rezolucije. Planirano je da misija pokuša da sleti na Mesec 21. avgusta.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji