Francuska prosipa vino - Plaćaju za to 200 miliona evra

Francuska vlada je odobrila drastičan plan zbog pada tražnje i ogromnog suficita koji smanjuje cene vina.

Francuska vlada i EU će izdvojiti ukupno 200 miliona evra (216 miliona dolara) da unište vino koje je „višak“.

Francuska je zemlja poznata po svojoj vekovnoj tradiciji vinarstva, rekao je ministar poljoprivrede Mark Fesneau.

Zvaničnici u Parizu naveli su sporu potražnju koja je rezultirala prekomernom proizvodnjom i padom cena.

Govoreći na konferenciji za novinare u petak, Fesneau je objasnio da je novac „usmeren na zaustavljanje kolapsa cena i kako bi vinari ponovo mogli da pronađu izvore prihoda“.

Zvaničnik je takođe sugerisao da bi cela industrija trebalo da „razmisli o promenama potrošača… i da se prilagodi“.

Francuska novinska agencija (AFP) prenosi da bi, vino koje se uništava moglo da se proda kompanijama koje proizvode sredstva za dezinfekciju ruku, sredstva za čišćenje i parfeme.

Među najteže pogođenim regionima Francuske su čuvena oblast Bordo, kao i jugozapadni region Langedok.

Ranije ovog meseca, AFP je citirao Jean-Philippea Graniera iz udruženja proizvođača vina Languedok koji je rekao: „Mi proizvodimo previše, a prodajna cena je ispod proizvodne cene, tako da gubimo novac.“

Pročitajte još:

U junu je francusko ministarstvo poljoprivrede objavilo da će izdvojiti 57 miliona evra za finansiranje uništavanja oko 9.500 hektara vinograda u regionu Bordoa. Zvaničnici su takođe nudili finansijske podsticaje uzgajivačima grožđa da pređu na druge proizvode.

Evropska komisija je u junu izvestila da je visoka inflacija umanjila potrošnju vina. Ovo, u kombinaciji sa jakom žetvom u 2022, dovelo je do suficita.

Prema podacima Komisije u to vreme, potrošnja vina je opala za 7% u Italiji, 10% u Španiji, 15% u Francuskoj, 22% u Nemačkoj i 34% u Portugalu.

Izvoz vina iz bloka između januara i aprila 2023. takođe je opao – 8,5 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji