Rusija i Kina na Dalekom istoku grade skladište za energente

Veliki terminal za skladištenje goriva biće izgrađen na Dalekom istoku, kaže izvršni direktor grupe Suaniuan.

Kineska kompanija Xuanyuan Group Industrial Development planira da izgradi masivno logističko čvorište u Amurskoj oblasti na ruskom Dalekom istoku, pošto se teretni promet između dve zemlje više nego udvostručio tokom prošle godine, rekao je za ruske medije generalni direktor grupe Hailong ​​Sue.

Projekat je jedan od nekoliko poslova koje je kineska industrijska grupa sklopila sa ruskim investitorima na marginama Istočnog ekonomskog foruma u ​​Vladivostoku, i ponudiće jednake mogućnosti ruskim i kineskim kompanijama da učestvuju u njemu.

Čvorište će se nalaziti između grada Tongđianga u kineskoj provinciji Heilongjiang i grada Nižneleninskoje i dizajnirano je da olakša transport tereta između Rusije i Kine.

Pročitajte još:

„Lokacija ovog čvorišta je veoma važna jer će biti tačno između naših granica. Postoji uzak deo između naših granica što čini transport tereta prilično problematičnim. Ali, sa našim projektom procenjujemo da će teretni transport dostići 10 miliona tona godišnje“, rekao je Hailong.

On očekuje da će se kargo saobraćaj između Rusije i Kine u narednih nekoliko godina povećati četiri puta.

Prema rečima generalnog direktora kompanije Suaniuan, projekat predviđa izgradnju terminala za skladištenje i transport opasnih i neopasnih roba, kao što su tečni prirodni gas (LNG), tečni naftni gas (LPG), avio gorivo, helijum i druga tehnološka roba.

Hailong ​​je otkrio da će procenjena cena projekta biti između 600 i 700 miliona dolara, a pokretanje kargo terminala planirano je za 2027. godinu.

Pratite Portal Dnevni Puls na Viberu!

Dnevni Puls/Mediji