Blinken - Stari svetski poredak je gotov i kreće novi

Vašington mora da sačuva svoje liderstvo „sa pozicije snage“, tvrdi američki državni sekretar

Američki državni sekretar Antoni Blinken izjavio je da je stari svetski poredak završio i da svet prelazi na novi diplomatski poredak u kojem Vašington mora da predvodi put u prevazilaženju sve većih pretnji od Rusije i Kine.

„Jedna era se završava, nova počinje, a odluke koje sada donosimo će oblikovati budućnost u decenijama koje dolaze“, rekao je Blinken u sredu u govoru na Univerzitetu Džon Hopkins u Vašingtonu.

On je rekao da je „post-hladnoratovski poredak“ okončan jer su „decenije relativne geopolitičke stabilnosti ustupile mesto intenzivnijem nadmetanju sa autoritarnim silama“.

Te sile predvode Rusija i Kina, rekao je Blinken i dodao da je „agresorski rat Rusije u Ukrajini najneposrednija, najakutnija pretnja međunarodnom poretku“.

Kina predstavlja najveći dugoročni izazov, tvrdi on, jer teži da preoblikuje međunarodni poredak i razvija ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć da to učini.

„Peking i Moskva rade zajedno kako bi svet učinili sigurnim za autokratiju kroz svoje partnerstvo bez ograničenja“, tvrdi Blinken.

Blinken tvrdi da su Rusija i Kina postojeći svetski poredak uokvirile kao „zapadno nametanje“, ali je taj sistem, kako je rekao, usidren u univerzalne vrednosti i ugrađen u međunarodno pravo.

Ironično, on je takođe optužio dva rivala da veruju da velike zemlje mogu da „diktiraju svoje izbore drugima“, optužba koja se sve više podiže protiv Vašingtona.

„Kada Peking i Moskva pokušavaju da sruše stubove multilateralnog sistema, kada lažno tvrde da (svetski) poredak postoji samo da bi unapredio interese Zapada na račun ostalih, rastući globalni hor nacija i ljudi će ustati i reći: ‘Ne, sistem koji pokušavate da promenite je naš sistem. To služi našim interesima“, tvrdi Blinken.

Blinken je sugerisao da će se SAD voditi „sa pozicije snage“ uglavnom zbog svoje „poniznosti“.

Pročitajte još:

On je dodao: „Znamo da ćemo morati da zaslužimo poverenje brojnih zemalja i građana za koje stari poredak nije uspeo da ispuni mnoga svoja obećanja.

Savezi će biti ključni za uspeh Vašingtona, rekao je Blinken.

On je tvrdio da je samo nekoliko godina nakon što su sposobnosti i značaj NATO-a otvoreno dovedeni u pitanje, zapadni vojni blok postao „veći, jači, ujedinjeniji nego ikad“.

Sukob između Rusije i Ukrajine pokazao je da će „napad na postojeći međunarodni svetski poredak bilo gde naštetiti ljudima svuda“, rekao je Blinken.

On je dodao da SAD imaju za cilj da osiguraju da Ukrajina porazi Rusiju i da iz sukoba izađe kao „živa i prosperitetna demokratija“.

Pratite Portal Dnevni Puls na Viberu!

Dnevni Puls/Mediji