Probijanje tunela u Podgorici koordinisali profesionalci

Obaveštajno bezbednosni sektor, odnosno biro za operativnu koordinaciju sektora je konstatovao da je probijanje tunela ispod Višeg suda obavljalo više lica koja su profesionalci.

Biro za operativnu kordinaciju je na osnovu prikupljenih informacija konstatovao da je obijanje depoa zapravo najznačajniji i najopasniji udar na institucije države i pravosudni sistem.

Zaključeno je da je reč o aktivnostima sa visokim nivoom organizacije i profesionalizma, koja je podrazumevala učešće većeg broja lica različitih stručnih profila.

Dalje je konstantovano da su nadležni državni organi u kratkom roku preduzeli sve potrebne aktivnosti na planu utvrđivanja svih okolnosti i činjenica vezanih za predmetni događaj.

Radi se na identifikaciji i pronalaženju lica koja su organizovala i izvele probijanje tunela ispod Višeg suda u Podgorici.

Biro za operativnu koordinaciju dodaje da su preduzete aktivnosti rezultirale pronalskom više tragova, koji će biti predmet dalje obrade i veštačenja.

Dalje se radi i preduzimaju se intenzivne aktivnosti na identifikaciji šest osoba za koja se osnovano sumnja da su učestvovala u ovom događaju.

Pročitajte još:

Uzimajući u obzir ozbiljnost aktuelne situacije i moguće posledice, shodno odredbama Zakona o osnovama obaveštajno bezbednosnog sektora, Biro za operativnu koordinaciju je ukazao na obavezu hitnog inteziviranja svih aktivnosti organa obaveštajno bezbednosnog sektora u cilju zaštite vitalnih interesa državnih institucija, saopštenje je biroa.

Konstatovano je i da je lokacija na kojoj se nalazi zgrada u kojoj je smešten Viši sud, kompleksna sa pozicije bezbednosnih rizika.

Pored visokog stepena mera fizičko i tehničkog obezbeđenja zgrade, aktivno se radi na trajnom rešavanju i obezbeđenju prostornih i infrastukturnih kapaciteta za potrebe sudskih i tužilačkih instanci.

U međuvremenu, neophodno je da se preduzmu dodatne mere tehničkog i drugih vidova obezbeđenja zgrade u kojoj se nalazi Viši sud u Podgorici.

Na kraju VI sednice, zaključeno je da će organi za sprovođenje zakona, zajedničkim naporima, odlučno stati u zaštitu državnih interesa i pred lice pravde izvesti sva lica koja su učestovala u ovom kriminalnom poduhvatu – zaključuje se u saopštenju.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/Novosti