Lavrov - SAD vodi rat protiv Rusije

Masovna kampanja Vašingtona da podrži Ukrajinu oružjem predstavlja rat protiv Rusije, rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

Sergej Lavrov je pri tom dodao da su SAD već dugo pripremale Kijev upravo za taj sukob.

U komentaru ruskom reporteru Pavelu Zarubinu objavljenom u nedelju, Lavrov je sugerisao da glasine o tome da je Vašington možda dao zeleno svetlo za isporuku vojnih taktičkih raketnih sistema (ATACMS), koji imaju domet do 300 km, imaju za cilj da „oblikuju javno mišljenje.”

Prema rečima ministra Lavrova, ova razmatranja ne bi promenila činjenicu da je „Ukrajina već dugi niz godina pripremana da se bori rukama i telima kako bi nanela strateški poraz Rusiji“.

Lavrov je optužio SAD da kontrolišu neprijateljstva između Kijeva i Moskve.

Oni šalju oružje, municiju, obaveštajne i satelitske podatke.

Oni ratuju protiv nas.

Poslednjih nedelja nekoliko zapadnih medija je izvestilo da se administracija američkog predsednika Džoa Bajdena približava odobravanju isporuka ATACMS-a, što Kijev zahteva već nekoliko meseci.

Pročitajte još:

SAD oklevaju da odobre slanje ovih raketnih sistema, tvrdeći da bi potencijalni ukrajinski udari duboko na rusku teritoriju mogli da izazovu veliku eskalaciju sukoba.

Ukrajina je već dobila rakete dugog dometa od Velike Britanije i Francuske, koje su, prema lokalnim zvaničnicima, korišćene za napad na civilne ciljeve i infrastrukturu na ruskom poluostrvu Krim i Donbasu.

Iako SAD tek treba da udovolje zahtevu Kijeva za ATACMS, one su od početka sukoba poslale više od 43 milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane, oklopne transportere i tenkove M1 Abrams.

Moskva je više puta upozoravala Zapad da ne snabdeva Ukrajinu oružjem, rekavši da će to samo produžiti sukob, ali neće promeniti njegov krajnji ishod.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji