Predsednik Kolumbije - Kokain je naš prvi izvozni proizvod

Nedavni izveštaji sugerišu da će narkotici ponovo zameniti naftu kao vodeću robu u Kolumbiji.

Kokain i nafta su se uvek borili za poziciju najvećeg izvoza Kolumbije, rekao je u petak predsednik Kolumbije Gustavo Petro.

Petrovi protivnici ga optužuju za stvaranje „narko države“, dok predsednik Kolumbije insistira da su tržišne snage odgovorne za nedavni porast proizvodnje kokaina.

 Kokain je nekoliko puta bio prvi izvozni proizvod Kolumbije, a ako nije,onda je drugi – napisao je Petro na X platformi.

„Sve zavisi od međunarodne cene oba proizvoda, ako cena nafte padne, kokain je najveći izvoz, ako međunarodna cena nafte poraste, nafta je prva, a kokain drugi.

Pod Petrom, Kolumbija je uglavnom napustila svoju politiku fumigacije plantaža koke, fokusirajući se umesto toga na hapšenje viših vođa narko bandi.

U međuvremenu, predsednik Kolumbije je dozvolio malim uzgajivačima koke da zadrže svoje useve i sklopio sporazume o prekidu vatre sa nekim od najvećih oružanih milicija u zemlji, od kojih mnoge finansiraju svoje gerilske operacije zaradom od kokaina.

Usred ovog ublažavanja politike prema drogama, uzgoj kokaina je prošle godine dostigao rekordan nivo u Kolumbiji, navodi se u izveštaju UN.

Pročitajte još:

Sa potencijalnim povećanjem proizvodnje droge za 24 odsto u odnosu na 2021., kokain će prestići naftu kao najunosniji izvozni proizvod Kolumbije pre kraja godine, izvestio je Blumberg u četvrtak.

U 2022. kolumbijski izvoz kokaina zaradio je 18,2 milijarde dolara, a nafta 19,1 milijardu dolara, prema podacima Blumberga.

Petrovi protivnici kažu da je politika predsednika direktno odgovorna za punjenje džepova trgovaca drogom.

„Moramo da sprečimo predsednika Petra da pretvori Kolumbiju u narko-državu“, napisao je senator Migel Uribe Turbaj iz opozicione stranke Demokratski centar u petak.

Činjenica da se prihodi od kokaina približavaju zaradama od nafte pokazuje „tužnu stvarnost“, rekao je Petro u odgovoru.

„Želimo produktivnu Kolumbiju“, dodao je on.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji