Rusija udara EU po džepu - Uvodi recipročne mere

Rusija će značajno povećati naknade za vize za građane zemalja EU i nekoliko drugih evropskih zemalja, preneo je poslovni list RBK.

Prema vladinim izvorima, komisija je već odobrila izmene koje je predložilo Ministarstvo spoljnih poslova.

Pored 27 članica EU, nacrt zakona navodi Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku kao nacije pogođene tim potezom.

Posebno je navedena i Danska, koja je članica EU. Moskva i Kopenhagen su 2008. potpisali sporazum o pojednostavljenju viznog procesa, iako su se bilateralni odnosi pogoršali poslednjih godina.

Nakon što je Danska smanjila broj papira za ulazak Rusima, ruski konzulat u Kopenhagenu je u septembru obustavio rad sa vizom.

Naknade za vize za građane iz navedenih zemalja će porasti sa sadašnjih 37-73 dolara (35-70 evra) na 50-300 dolara (48-286 evra), u zavisnosti od vrste dozvole za ulazak.

Prema predlogu zakona, ruski program ukidanja viza više neće pokrivati nekoliko kategorija posetilaca iz ovih zemalja.

Ovo uključuje bliske rođake ruskih državljana, zvaničnike, studente, sportiste, ljude koji se bave naučnim i kulturnim aktivnostima, kao i one koji putuju u Rusiju iz humanitarnih razloga kao što su lečenje ili prisustvovanje sahrani.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će mu mere omogućiti da više nego udvostruči prihode od izdavanja viza.

Ovaj potez Rusija vuče kao odgovor na povlačenje EU i drugih država navedenih iz sporazuma o putovanju, nakon izbijanja sukoba u Ukrajini.

Pročitajte još:

Takođe će sinhronizovati ruske vize sa cenama koje naplaćuju pomenute zemlje, saopštio je RBK.

Sve navedene nacije je Moskva već označila kao „neprijateljske države“ zbog uvođenja sankcija, proterivanja diplomata ili drugih antiruskih aktivnosti.

Međutim, kako navodi RBK, Ministarstvo spoljnih poslova je objasnilo da će njihovi građani i dalje imati pravo na elektronske vize, koje je Rusija uvela u avgustu.

Proces podnošenja zahteva za e-vizu traje četiri dana i uključuje korišćenje namenske veb stranice ili mobilne aplikacije. Košta oko 52 dolara (50 evra) i omogućava putnicima da ostanu u Rusiji oko dve nedelje kao turista, gosti ili poslovni posetioci.

Prema pisanju lista Komersant, broj stranih rezervacija ruskih hotela porastao je za 25 odsto u prvom mesecu nakon što su postale dostupne elektronske dozvole za ulazak.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji