Ambasador Rusije u Srbiji - Kurti neće stati dok ne osvoji sever

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da se nasilje zvanične Prištine nastavlja i da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti zauzeo otvorenu liniju osvajanja dela KiM naseljenog Srbima.

On je u razgovoru sa ruskim novinarima rekao i da je druga očigledna stvar da Zapad ohrabruje Prištinu u ovim aktivnostima, prenosi Sputnjik.

Činjenica je da se dijalog formalno vodi kao paravan za ono što se zaista dešava na Kosovu jer ne daje apsolutno nikakve rezultate, kao ni diplomatski kontakti sa predstavnicima vodećih zapadnih zemalja – ukazao je Bocan-Harčenko.

Ambasador Rusije u Srbiji predočio je da je cilj Zapada da omogući Prištini da uspostavi potpunu kontrolu nad čitavom teritorijom KiM pod međunarodnim patronatom, uključujući i vojno prisustvo takozvanih mirovnjaka koji pomažu specijalnim snagama kosovskih Albanaca da i dalje sprovode politiku suzbijanja Srba i same Srbije, drugim rečima da sprovode politiku ugrožavanja mira na Balkanu.

Bocan-Harčenko je rekao i da posle nemira na severu KiM postaju sve očiglednije paralele o negativnom razvoju situacije u i oko Ukrajine i na KiM pod uticajem Zapada.

Pročitajte još:

Cela situacija, apsolutno sve, uključujući i odnos Prištine prema Srbima na Kosovu, podseća na sve ono što se dešavalo i dešava se u Ukrajini. Iste šeme, isto ponašanje Zapada. Amerikanci i članice EU svakodnevno ponavljaju pozive Prištini da sprovodi briselske sporazume, ali ništa nije učinjeno. Nasilje eskalira, a ugnjetavanje Srba se nastavlja – naglasio je ruski ambasador i podsetio da su zapadne mirovne snage odobravale eskalaciju i nasilne akcije protiv civila, iako je trebalo da ih zaštite.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/Novosti