Američki admiral i ambasador Kine na Islandu ne gledaju istim očima na ukrajinsku krizu

Predsednik vojnog komiteta NATO-a, admiral Rob Bauer, i ambasador Kine na Islandu He Žulun upustili su se u polemiku, odnosno u „neobično otvorenu razmenu mišljenja“ o situaciji u Ukrajini, prenosi agencija Blumberg.

Polemika se dogodila tokom skupštine „Arktičkog kruga“ na Islandu. Bauer je kineskom diplomati zamerio to što Kina „ne deli vrednosti NATO-a i ugrožava svetski poredak zasnovan na pravilima“.

Admirale, uz puno poštovanje, vaše reči i izjave su pune licemerja – odgovorio mu je na to kineski ambasador, kako prenosi Blumberg.

Bauer je diplomati odgvorio pitanjem zbog čega Kina još nije osudila specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Kako prenosi agencija, ambasador Kine je rekao da je neophodno da svet razume „primarni uzrok ukrajinske krize“.

Ranije je ministar inostranih poslova Kine Van Ji izjavio da Kina neće dolivati ulje na vatru ukrajinskog sukoba, da neće biti nemi posmatrač, nego da će nastaviti da igra svoju ulogu. On je dodao da će Kina nastaviti da zastupa „objektivan i pravedan“ stav prema ukrajinskoj krizi, da se zalaže za mir, kao i da se nada da će sukob uskoro biti rešen.

Po svemu sudeći američki admiral i ambasador Kine ne gledaju jednako na situaciju u Ukrajini, pa s tim u vezi imaju i različite zaključke.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji