Američki milijarder Ilon Mask i kineski ministar Ćin Gang sastali se u Kini

Ministar inostranih poslova Ćin Gang rekao je milijarderu da će biti potrebno „uzajamno poštovanje“ da bi se popravili američko-kineski odnosi

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang uverio je najbogatiju osobu u Americi, generalnog direktora Tesle i vlasnika Tvitera Ilona Maska, da Peking nastavlja da pozdravlja strane kompanije čak i kada se odnosi Kine sa SAD pogoršavaju.

Kina će „nepokolebljivo promovisati otvaranost“ i negovati „tržišno orijentisano, na zakonu zasnovano i internacionalizovano poslovno okruženje“, rekao je Ćin Masku tokom sastanka u utorak u Pekingu, citiralo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova. „Razvoj Kine je prilika za svet.

Tesla je među vodećim inostranim proizvođačima koji posluju u Kini, oslanjajući se na zemlju kao svoje najveće proizvodno središte i drugo po veličini tržište za svoja električna vozila.

Očekivalo se da će se Mask, čije neto bogatstvo Forbs procenjuje na skoro 200 milijardi dolara, sastati sa drugim kineskim zvaničnicima i posetiti Teslinu fabriku u Šangaju nakon što je završio razgovore sa Ćinom. Pratio je dugu liniju američkih poslovnih lidera – kao što su izvršni direktor Applea Tim Cook i Albert Bourla iz kompanije Pfizer – koji su se vratili u Kinu u posetu nakon što je Kina bila zatvorena skoro tri godine tokom pandemije kovida.

Ta putovanja su usledila usred rastućih geopolitičkih tenzija u Pekingu, koje su prekinule vojne i klimatske veze sa Vašingtonom prošlog avgusta zbog zabrinutosti zbog navodnog mešanja SAD u Tajvan.

Kina je navodno odbila zahtev američkih zvaničnika da se sastanu američki i kineski ministri odbrane kada obojica budu na bezbednosnoj konferenciji sledećeg meseca u Singapuru. Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je u utorak da bi američka strana „trebalo ozbiljno da poštuje zabrinutost Kine za suverenitet, bezbednost i interese (i) da odmah ispravi svoje pogrešne prakse“.

Pročitajte još:

Ministarstvo je saopštilo da je tokom svog sastanka sa Maskom, Ćin Gang koristio metaforu pokretanja kako bi ilustrovao šta se mora učiniti da se poprave američko-kineski odnosi: „Moramo da držimo volan u pravom smeru uzajamnog poštovanja, mirne koegzistencije i dobitka od saradnje.” On je dodao da zemlje moraju vešto da koriste svoje kočnice i gasove kako bi „izbegle opasnu vožnju“ i promovisale uzajamno korisnu saradnju.

Mask je odgovorio da se Tesla protivi „razdvajanju“ ekonomije SAD i Kine, koje je opisao kao „sijamske blizance“, navodi ministarstvo.

Tesla je voljan da proširi svoje poslovanje u Kini, kapitalizujući razvojne mogućnosti zemlje, i visoko ceni marljivost i inteligenciju kineskog naroda, rekao je on.

Ćin Gang, tadašnji kineski ambasador u Vašingtonu, zahvalio je Masku prošlog oktobra na promovisanju mira u Tajvanskom moreuzu. Pohvalio je milijarderovu ideju o ponovnom ujedinjenju Kine tako što će Tajvan učiniti posebnim administrativnim regionom sa određenim stepenom autonomije.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT