Kina poslala novu grupu astronauta na svemirski brod

Kina je juče poslala trojicu astronauta na svoju potpuno operativnu stanicu u sklopu rotacije posade, u petoj ljudskoj misiji na Kineskoj svemirskoj stanici od 2021. godine, saopštili su kineski državni mediji.

Svemirska letelica, „Šendžou-16“ ili „božanski brod“, i troje astronauta, poslati su u svemir uz pomoć rakete „Dugi marš-2F“ iz lansirnog centra Đijukvan u pustinji Gobi na severozapadu Kine, preneo je Rojters.

Astronauti iz „Šendžou-16“ će zameniti tročlanu posadu sa „Šendžou-15“, koji su došli na svemirsku stanicu krajem novembra. Stanica, koja se sastoji od tri modula, završena je krajem prošle godine posle 11 misija sa posadom i bez nje, od aprila 2021. godine.

Prvo je u svemir poslat najveći modul, namenjen za smeštaj astronauta. Kina je već saopštila planove da proširi stalno naseljenu svemirsku stanicu, pa će sledeći modul služiti za spajanje svemirskih brodova sa stanicom.

Prvi civilni astronaut u posadi je Gui Haichao, inače „stručnjak za koristan teret“ i „profesor na Univerzitetu za vazduhoplovstvo i astronautiku u Pekingu“. Do sada su svi kineski astronauti koji su poleteli u svemir bili pripadnici Narodnooslobodilačke vojske.

Na čelu misije „Šendžou-16“ je Đing Hajpeng (56), stariji svemirski pilot iz prve ture kineskih astronauta krajem devedesetih.

Dosad je tri puta putovao u svemir, a dva puta je bio komandant misije. Đing je otputovao na stanicu sa Džuom Jangdžuom i Guijem Haičaom, kojima je ovo prva svemirska misija.

Pročitajte još:

Očekuje se da Peking lansira još jednu misiju sa posadom na stanicu ove godine, a do kraja 2023. godine, Kina će u svemir poslati svemirski teleskop veličine autobusa.

Poznat kao Suntijan, što na kineskom znači „posmatranje nebesa“, teleskop će pokrivati polje 350 puta veće nego što je to činio teleskop Habl, lansiran pre 33 godine, preneo je Alo.rs.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Novosti