Pentagonu potrebne dodatne finansije za održavanje aviona F-35

Program proizvodnje najskupljeg oružja u američkom arsenalu opterećen je povećanjem troškova i kašnjenjima.

Pentagonov vodeći program borbenih aviona F-35 može zahtevati dodatnih 38 milijardi dolara za pokrivanje troškova za održavanje koji proističu iz tehničkih problema sa sistemom za hlađenje koji dovode do pregrevanja motora, rekli su revizori američke vlade.

U novom izveštaju objavljenom u utorak, Kancelarija za odgovornost američke vlade (GAO) istakla je da program F-35 „i dalje ima kašnjenja u rasporedu, rast troškova i kasne isporuke“.

Pentagon se takođe bori da završi simulator leta za mlaznjak, što je neophodan korak da se pokaže da je avion spreman za punu proizvodnju, iako se već proizvodi preko 125 jedinica godišnje, navodi se u izveštaju.

U međuvremenu, od 2019. godine troškovi nabavke su porasli za 13,4 milijarde dolara, delom zbog toga što je Pentagon odugovlačio kupovinu aviona na duži vremenski period, navodi se u izveštaju, iako se navodi da „mehanizmi izveštavanja o troškovima programa ne objašnjavaju u potpunosti razloge za rast troškova.”

GAO je primetio da je jedan od glavnih izazova sa kojima se Pentagon suočava modernizacija motora i sistema upravljanja toplotom F-35 , što predstavlja dodatne troškove za održavanje.

Pročitajte još:

„Sistem za hlađenje je preopterećen, što zahteva da motor radi izvan svojih projektovanih parametara. Dodatna toplota povećava habanje motora kod F-35, skraćuje njegov životni vek i dodaje 38 milijardi dolara troškova za održavanje“, navodi se u izveštaju.

Program nabavke najskupljeg oružja u američkom arsenalu – svaki avion košta oko 80 miliona dolara – bio je opterećen brojnim problemima. Prema GAO-u, sada kasni deceniju i premašuje prvobitne procene troškova za 183 milijarde dolara, dok se predviđa da će Pentagon potrošiti ogromnih 1,7 biliona dolara za kupovinu, rad i održavanje aviona tokom čitavog životnog veka programa.

Uprkos kolosalnim troškovima, u martu je general-potpukovnik američkog ratnog vazduhoplovstva Majkl Šmit, menadžer programa, rekao da, iako Pentagon ima više od 540 F-35, samo polovina njih je sposobna da ide u ograničeni niz misija. Štaviše, on je procenio da se manje od 30% mlaznjaka može opisati kao potpuno spremno za borbu.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT