Američki obaveštajci: Kina želi da mirno zauzme Tajvan, ali ona je i vojno spremna

Kina bi radije preuzela susedni Tajvan bez vojne akcije, ali radi na tome da dođe do pozicije u kojoj bi njena vojska mogla da prevlada čak i ako intervenišu Sjedinjene Države, rekli su u utorak šefovi američkih obaveštajnih službi.

Kina gleda na Tajvan, ostrvo kojim se demokratski upravlja, kao na svoju „svetu“ teritoriju i nikada se nije odrekla moguće upotrebe sile kako bi osigurala konačno ujedinjenje.

Sjedinjene Države, kao i većina zemalja, nemaju formalne diplomatske veze sa Tajvanom, ali su njihov najvažniji međunarodni saveznici i dobavljači oružja, što ih čini stalnim izvorom tenzija između Pekinga i Vašingtona.

Naše je mišljenje da oni (Kinezi) naporno rade kako bi se efektivno doveli u poziciju u kojoj je njihova vojska sposobna da preuzme Tajvan zbog naše intervencije – rekla je direktorka nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns pred Komitetom za oružane snage Senata.

Hejns i general-potpukovnik Skot Berijer, direktor Odbrambene obaveštajne agencije, svedočeći o pretnjama po američku nacionalnu bezbednost širom sveta, razgovarali su o poukama koje Kina može da izvuče iz trenutnih dešavanja u Ukrajini i međunarodnom odgovoru.

Hejns je rekla da ne veruje da će rat verovatno ubrzati planove Kine o Tajvanu. Berijer je rekao da korišćenje vojske za postizanje svog cilja nije najbolji izbor Pekinga.

Verujem da NRK (Narodna Republika Kina) radije ne bi to uradila silom. Mislim da bi radije to uradili mirno tokom vremena – rekao je Berije.

Kina je naučila „neke veoma zanimljive lekcije“ iz sukoba u Ukrajini, uključujući važnost vođstva i taktike malih jedinica, kao i efikasnu obuku sa pravim sistemima naoružanja i jakim podoficirskim snagama, rekao je Berije.

Američki zvaničnici su morali da sarađuju sa svojim partnerima u Indo-Pacifiku i rukovodstvu Tajvana, rekao je Berrije, kako bi im pomogli da shvate šta je bio ovaj sukob, koje lekcije mogu da nauče i gde bi trebalo da usredsrede svoju ekonomiju ulaganja na odbranu i obuku .

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Reuters