Severna Koreja je ispalila 3 balističke rakete

Južna Koreja je saopštila da je Severna Koreja ispalila ukupno tri balističke rakete kratkog dometa ka moru.

Načelnik štaba Južne Koreje saopštio je da su tri projektila lansirana iz regiona glavnog grada Severne Koreje. u četvrtak popodne projektili su poleteli ka vodama kod istočne obale zemlje.

Lansiranja su usledila samo nekoliko sati nakon što je Severna Koreja potvrdila svoj prvi slučaj korona virusa od početka pandemije.

Ovo bi moglo da istakne odlučnost Severne Koreje da nastavi dalje sa svojim naporima da proširi svoj arsenal uprkos izbijanju virusa. Sve to u cilju kako bi se okupila podršks za lidera Kim Džong Una. Time bi se nastavio i pritisak na svoje rivale u toku dugo uspavane nuklearne diplomatije.

Da podsetimo, AP je ranije javio:

Severna Koreja je u četvrtak ispalila sumnjivu balističku raketu ka moru, saopštili su Južna Koreja i Japan. To je bila poslednja u nizu demonstracija sile ove godine i samo nekoliko sati nakon što je potvrdila svoj prvi slučaj koronavirusa od početka pandemije.

Ministarstvo odbrane Japana saopštilo je da je projektil koji je ispalila Severna Koreja moguća balistička raketa. Nije dalo nikakve druge detalje.

Zajednički generalštab Južne Koreje je u kratkom saopštenju naveo da je projektil poleteo ka istočnim vodama Severne Koreje. Takođe ne navodeći detalje.

Ranije u četvrtak, severnokorejski državni mediji potvrdili su prve infekcije COVID-19 u zemlji. Lider Kim Džong Un naredio je karantine širom zemlje kako bi usporio širenje virusa.

Kim je takođe naredio zvaničnicima da ojačaju odbrambeni stav zemlje kako bi izbegli bilo kakav bezbednosni vakuum.

Severna Koreja je ove godine probno lansirala niz projektila u očiglednom pokušaju da izvrši pritisak na svoje rivale u toku zastoja nuklearne diplomatije. Neki stručnjaci kažu da će, uprkos pojačanim antivirusnim koracima, Severna Koreja verovatno nastaviti sa testovima oružja kako bi pokušala da ojača nacionalno jedinstvo.

Lansiranje u četvrtak bio je 16. krug testiranja Severne Koreje ove godine. Oni su uključili prvi test interkontinentalne balističke rakete od 2017. godine. Takođe, postoje i znaci da se Sever sprema da izvede svoj prvi nuklearni test na udaljenom poligonu za test.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: AP