americki-politicari-predlazu-zabranu-tiktok

Američki zakonodavci predložili su zabranu TikTok-a, kinesku kompaniju ByteDance zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost.

Trio visokih američkih senatora predstavilo je nacrt zakona, nazvan „Anti-socijalni zakon CCP„. Predlog zakona bi „blokirao i zabranio transakcije“ sa kompanijama društvenih medija sa više od milion korisnika pod „znatnim uticajem“ rivalskih sila, uključujući Kinu, Rusiju i Severnu Koreju.

Predlog zakona takođe eksplicitno navodi TikTok, aplikaciju za viralno video deljenje, i njenu matičnu kompaniju, kinesku ByteDance, kao aplikaciju koja bi potpala pod novu crnu listu. To dolazi nakon što je predsednik Džo Bajden poništio izvršnu naredbu da se primora ByteDance da proda aplikaciju pod bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Predlog zakona su predstavili viši republikanski senator Floride Marko Rubio i još dva dvostranačka senatora. Uprkos zabrinutosti sa obe strane Doma Kongresa i Senata zbog uticaja TikTok-a, zakon će se suočiti sa velikim izgledima da bude usvojen sa oba doma pod kontrolom demokrata.

TikTok ima više od 100 miliona korisnika u SAD.

Među američkim političarima postoji bojazan da bi aplikacija mogla da omogući pristup osetljivim podacima iz Pekinga, u skladu sa kineskim zakonima o nacionalnoj bezbednosti i zbog zavisnosti od društvenih medija.

TikTok je priznao da neko osoblje u Kini može pristupiti nekim korisničkim informacijama iz SAD i Evrope.

Bela kuća sprovodi reviziju nacionalne bezbednosti TikTok-a i mogla bi da postigne dogovor koji bi omogućio da aplikacija nastavi da radi pod određenim ograničenjima, kao što je obezbeđenje da se podaci u SAD drže odvojeno.

Međutim, američki bezbednosni zvaničnici su izneli novu zabrinutost zbog aplikacije.

Direktor FBI-ja Kris Rej rekao je političarima ove nedelje da bi Komunistička partija Kine mogla da koristi aplikaciju za pokretanje operacija uticaja širom sveta.

On je rekao da rizici uključuju „mogućnost da kineska vlada koristi (TikTok) da kontroliše prikupljanje podataka o milionima korisnika ili kontroliše algoritam preporuka, koji bi se mogao koristiti za operacije uticaja“.

Portparol TikTok-a je rekao: „Zabrinjavajuće je to što su neki članovi Kongresa odlučili da se zalažu za politički motivisanu zabranu, umesto da ohrabruju administraciju da završi reviziju nacionalne bezbednosti TikTok-a, koja neće učiniti ništa za unapređenje nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Država .“

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/The Telegraph