Američki savetnik Hohštajn: Rusija sada ostvaruje veće prihode od goriva nego pre rata

Rusija ostvaruje veće prihode od fosilnih goriva sada nego pre rata u Ukrajini, naveo je američki savetnik za energetsku sigurnost Amos Hohštajn u senatskom Pododboru za bezbednost.

Rast cena u svetu neutrališe napore Zapada da smanji rusku prodaju, objašnjava Hohštajn.

Ne mogu to poreći, odgovorio je Hohštjan na pitanje postavljeno u američkom Senatu o tome da li Rusi sada zarađuju više na prodaji fosilnih griva.

Na saslušanju u senatskom Pododboru za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju raspravljalo se o zaradi Moskve od prodaje nafte i gasa.

SAD i EU su se saglasile da zabrane uvoz ruskih fosilnih goriva i uveli su sankcije Moskvi zbog rata u Ukrajini.

Iako su ti potezi smanjili globalnu trgovinu ruskim energentima, takođe su doprineli rastu globalnih cena nafte i gasa.

Cena barela nafte juče je iznosila 123 dolara, najviše u poslednja tri meseca. Hohštajn navodi da je povećanje potražnje za naftom u svetu nakon pandemije kovida 19 „puno veća i snažnija nego što je iko predvideo”.

Rusija je, navodi on, istovremeno, mogla da proda više sirovina drugim kupcima, uključujući velike potrošače energije poput Kine i Indije uz velike popuste u odnosu na druge opskrbljivače.

Hohštajn napominje da, iako je cena ruskih sirovina za Kinu i Indiju manja u poređenju sa sirovinama iz drugih zemalja, globalni rast tržišnih cena znači da Rusi imaju sada verovatno veće prihode.

Indija je kupila dvostruko više ruske nafte u maju nego u aprilu, u rekordnom iznosu od 840.000 barela dnevno, a to će verovatno biti povećano već ovog meseca, prenosi „Geopolitika“.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Srna