Nemačka banka ukida gotovinu na šalterima

Nemačka banka ukida gotovinu na šalterima, jer kako tvrde „keš nam samo pravi trošak“. Dojče Bank je obavestila svoje klijente da gotovina više neće biti dostupna na njihovim šalterima.

U budućnosti više ne želimo da nudimo gotovinu u poslovnicama jer držanje gotovine u poslovnicama uzrokuje troškove – rekao je Lars Štoj, direktor Odeljenja poslovanja s domaćim privatnim klijentima najveće nemačke banke.

Novi plan banke mnogi vide kao jasan korak unazad za klijente.

Glavni zadatak podružnice je prodaja, savetovanje klijenata o investicijama, hipotekama, donekle potrošačkim kreditima i osiguranju. Tada će i podružnice opet biti profitabilne – zaključio je Štoj.

Prema planovima, banka želi ponuditi gotovinu samo u nekoliko velikih poslovnica. U većini poslovnica Dojče Bank novac bi trebao biti dostupan samo na bankomatima.

Iz Dojče Bank su u sredu za nekoliko nemačkih medija potvrdili ove navode.

Portparolka je objasnila da će banka smanjiti broj ličnih novčanih izdataka u poslovnicama kao deo svoje strateške transformacije u Nemačkoj.

Prema navodima iz Nemačke banke, ovi su planovi odgovor na promene u ponašanju kupaca.

Kada je reč o plaćanju i rukovanju gotovinom generalno, uočava se jasan trend bezgotovinskog plaćanja.

Kupci imaju pristup nacionalnoj mreži bankomata za snabdevanje gotovinom, a novac se takođe može podići prilikom kupovine u mnogim supermarketima ili na benzinskim pumpama – poručuju iz Nemačke banke.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: Mediji