Američko oružje namenjeno Kijevu lako može završiti kod terorista

Bivši analitičar Bele Kuće Mark Kansijan izjavio je medijima da američko oružje, kao što su džavelini ili stingeri lako bi mogli da završe umesto u Kijevu kod terorista na Bliskom istoku.

Oružje koje Amerika šalje Ukrajini moglo bi da se proda trećim stranama, što bi narušilo reputaciju Vašingtona i potencijalno naškodilo bezbednosti zemlje, rekao je Mark Kansijan.

Rizik slanja oružja je da bi naši džavelini, protivtenkovski topovi ili čak Stingeri mogli da završe u pogrešnim rukama jer ih je neko u Ukrajini preusmerio i prodao drugoj strani. Jednog dana će se pojaviti teroristička grupa na Bliskom istoku sa našim džavelinima, koje smo isporučili u Kijev – rekao je on.

On je takođe objasnio da postoji velika opasnost da američko oružje u rukama Oružanih snaga Ukrajine bude usmereno protiv civila u Ukrajini.

U svakom slučaju, objavljivanje takvog slučaja u štampi će dovesti do podrivanja dvopartijskog jedinstva u američkom Kongresu i prestanka pomoći vladi Vladimira Zelenskog, dodao je američki analitičar.

Kansijan je izrazio zabrinutost zbog korupcije u Ukrajini i založio se za pojačan nadzor nad pomoći koja se šalje za Kijev, čak i ako to preti da uspori isporuke.

Ranije je Rusija poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporučujući oružje Ukrajini.

Portparol predsednika Dmitrij Peskov naglasio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji