Antijevrejska srednjovekovna skulptura

Najviši nemački sud presudio je u utorak da antisemitska, srednjovekovna skulptura može da ostane na fasadi crkve u istočnom gradu Vitenbergu, odbacivši žalbu jevrejskog tužioca koji je godinama tvrdio da je to uvreda za sve Jevreje.

„Judensau“ ili „Jevrejska krmača“ iz 13. veka na gradskoj crkvi prikazuje karikaturu rabina koji podiže rep krmači i dvoje jevrejske dece koja sisaju krmaču.

Svinje se u judaizmu smatraju nečistim.

U vreme kada političari upozoravaju na rastući antisemitizam u Nemačkoj, ova presuda podseća na široko rasprostranjeno antijevrejsko raspoloženje u srednjem veku.

Antisemitska skulptura iz trinaestog veka izložena je na crkvi St. Marien u Vitenbergu, Nemačka. Ova 700 godina stara skulptura poznata kao „Judensau” ili „Jevrejska krmača“.

Tužilac je godinama vodio sudsku borbu da se ukloni ovaj reljef, oko 4 metra od zemlje.

Međutim, Savezni sud pravde, najviši žalbeni sud u zemlji, potvrdio je odluke nižih sudova kojima je slučaj odbačen, rekavši da nije bilo kršenja zakona.

Transformacija tokom godina reljefa u spomenik koji je svedočio o vekovnim antijevrejskim stavovima hrišćanske crkve bio je jedan od načina da se izbegne kršenje zakona, navodi se u saopštenju suda.

U novembru 1988, pedeset godina nakon Kristalne noći kada je jevrejska imovina zapaljena i uništena u nacističkoj Nemačkoj, crkva je postavila bronzanu ploču ispod reljefa u znak sećanja na šest miliona Jevreja koji su stradali u Holokaustu i informativnu tablu.

Rezbarenje u kamenu iz Vitenberga je jedna od dvadesetak sličnih skulptura iz srednjeg veka koje se još uvek nalaze na crkvama širom Nemačke i drugde u Evropi.

Centralni savet Jevreja saopštio je da razume odluku suda, ali da, po njegovom mišljenju, podna ploča i objašnjenje nisu otišli dovoljno daleko i da crkva mora da prizna svoju krivicu i da osudi svoj vekovni antijudaizam.

Kleveta Jevreja od strane crkve mora jednom zauvek biti stvar prošlosti – rekao je predsednik Saveta Jozef Šuster.

Vitenberg je takođe bio grad u kome je Martin Luter 1517. godine zakucao svoje teze koje osporavaju katolicizam na crkvenim vratima, što je dovelo do protestantske reformacije u Nemačkoj.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Reuters