Još dve sumnjive smrti iranskih naučnika

Jedan iranski nuklearni naučnik preminuo je nakon što je na večeri otrovan, dok je domaćin nestao. Za drugog se takođe sumnja da je bio otrovan.

Ajub Entezari je bio jedan od dvojice iranskih naučnika koji su misteriozno preminuli u odvojenim incidentima, prema izraelskim obaveštajnim službama.

Smrt dvojice muškaraca, mladih i zdravih, koji su živeli nekoliko stotina kilometara jedan od drugog, usledila je usred rastućih tenzija oko nuklearnog programa Teherana.

Izrael je bio okrivljen za slične atentate u prošlosti.

Entezari, 35, vazduhoplovni inženjer se razboleo nakon što je prisustvovao večeri koju je u Iranu priredila osoba koja je u međuvremenu nestala, navodi se u izveštaju Njujork tajmsa, pozivajući se na jednog iranskog zvaničnika i dva izvora iz vlade.

Detalji oko smrti Kamrana Aghamolaeija, geolog, su takođe magloviti, ali se kaže da je patio od teške dijareje pre nego što je umro od otkazivanja organa.

Kamrana Aghamolaeija, geolog; Ajub Entezari, vazduhoplovni inženjer.

Dvojica muškaraca su navodno radila na iranskom nuklearnom programu, ali to nije potvrđeno.

Ovi smrtni slučajevi podudaraju se sa izveštajima izraelskih medija koji su objavili da je izvestan broj njegovih građana odveden iz hotela u Turskoj kako bi ih zaštitili od predstojećeg pokušaja ubistva.

Izrael ne komentariše svoje špijunske aktivnosti u inostranstvu, ali se sumnjiči da je izvršio niz atentata u Iranu u protekle tri godine.

Ovo uključuje navodni napad iz mitraljeza na šefa iranskog nuklearnog programa, koji Izrael smatra egzistencijalnom pretnjom. Iran je nastavio rad na programu nakon što se tadašnji predsednik Donald Tramp povukao iz nuklearnog sporazuma iz Obamine ere 2018.

To dolazi samo nekoliko dana nakon što je Naftali Benet, izraelski premijer, rekao za Telegraf da je Iran „opasno“ blizu nabavke nuklearne bombe.

Iran obogaćuje uranijum brzinom bez presedana i opasno se približava tome da se dočepa nuklearnog oružja – rekao je Benet.

Tenzije između Irana i Izraela su porasle oko programa i postoji zabrinutost da bi sukob mogao eskalirati iz takozvanog rata u senci u potpuni sukob na Bliskom istoku.

Izrael je ove nedelje pozvao svoje građane da odmah napuste Istanbul, upozoravajući da Iran planira seriju napada na izraelske građane koji žive u tom turskom gradu.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: The Telegraph