Sudar titana! Ilon Mask protiv Bila Gejtsa

Milijarderi Ilon Mask i Bil Gejts se baš nešto i ne mirišu. 

Iako se činilo da Majkrosoftov milijarder i čelnik Tesle i SpaceX-a nikada nisu imali posebno ugodan odnos, stvari su se zahuktale tokom poslednjih nekoliko godina jer su se njih dvoje otvoreno prepirali o svemu – od električnih vozila do pandemije.

Dva mogula su među najbogatijima na svetu – Ilon Mask je prvi, Gejts četvrti, iza izvršnog direktora Amazona, Džefa i predsednika LVMH-a, Francuza Bernara Arnoa. Iako njihove javne prepirke možda nisu uvek ozbiljne, čini se da se suštinski ne slažu oko toga kako se boriti protiv bolesti, klimatske promene, kriptovalute, te važnost putovanja u svemir.

Business Insider nam donosi gde su počela trvenja između Gatesa i Muska i sve što se od tada dogodilo:

Stvari su prvi put između Gejtsa i Maska postale napete 2020. godine. U to vreme obojica su bili uključeni u borbu protiv koronavirusa – Gejts je obećao stotine miliona dolara za borbu protiv virusa, dok je Mask radio na nabavci i proizvodnji respiratora. Mask se takođe udružio s nemačkom biotehnološkom kompanijom CureVac (u kojoj je Gejts investitor) kako bi napravio uređaj za pomoć u proizvodnji vakcina, prenosi Investitor.me.

No, Ilon Mask je često umanjivao ozbiljnost virusa i oštro kritikovao naredbe o ostanku kod kuće. Promovsao je lek protiv malarije hidroksiklorokin kao lek protiv kovida, lažno je rekao da su deca imuna na virus i doveo u pitanje podatke o smrti od koronavirusa.

Gejts je osporavao Maskovo ponašanje u vezi s virusom. “Ilon daje mnogo neodgovornih komentara. Nadam se da neće previše zbuniti javnost o temama u koja nije uključen”, rekao je Gejts u emisiji Squawk Box za CNBC.

Ovi komentari su pogodili Maska, koji je kao odgovor ismejao Gejtsa na Twitteru. U šali je objavio više tvitova o suosnivaču Majkrosofta, napisavši: “Billy G nije moj ljubavnik” i “Glasine da smo Bil Gejts i ja ljubavnici potpuno su neistinite.”

Tokom intervjua za The New York Times u septembru 2020, Mask je branio svoju ulogu u naporima za ublažavanje koronavirusa.

“Gejts je rekao nešto o meni ne znajući šta radim. Hej, klepetušo, mi zapravo proizvodimo uređaje za vakcine za CureVac, kompaniju u koju ti investiraš”, obratio se Mask direktno Gejtsu.

Sporenja oko klimatskih promena i e-vozila

Čini se da su klimatske promene još jedan veliki izvor napetosti između Gejts i Maska. Tačnije – koliki je uticaj Tesle na smanjenje emisija štetnih gasova i pomoći planeti.

Tokom intervjua 2020. s YouTuberom Markom Braunlijem, Gejts je saopštio da je, iako je Tesla pomogao u pokretanju inovacija i razvoju električnih vozila, kupio električni automobil konkurenta, Porsche Taycan.

Mask nije prihvatio Gejtsove komentare, tvitujući da nije zadovoljan razgovorima koji vodi sa Majkrosoftovim osnivačem.

Mask se takođe osvrnuo na Gejtsove sumnje da se vozila sa 18 točkova, velike kamione, mogu napraviti da budu skroz električni. Iako nije spomenuo Teslu, kompanija razvija poluprikolicu, a kada je korisnik Twittera upitao Maska za njegovo mišljenje o Gejtsovim komentarima, Mask je odgovorio da on “nema pojma”.

Retki komplimenti

Ipak, Gejts je Masku tokom godina uputio nekoliko retkih komplimenata. Tokom intervjua za podcast 2021, Gejts je rekao da je ono što je Mask postigao s Teslom “jedan od najvećih doprinosa klimatskim promenama koje je iko ikada napravio” i rekao da “potcenjivanje Ilona nije dobra ideja”.

Gejts je, međutim, istakao da je njegov doprinos veći od Maskovog.

 Ja mnogo više doprinosim i od Ilona i od bilo koga drugog – rekao je Gejts u intervjuu u junu 2022. sa francuskim YouTuberom Hugom Décrypteom.

Doniram mnogo kroz filantropske projekte, podržavam kompanije – znate, električni automobili čine oko 16 odsto emisija, tako da moramo riješiti preostalih 84 odsto – istakao je Gejts.

Musk je na intervju na Twitteru odgovorio urečicom: “Ma!”.

Istraživanje svemira i kriptovalute

I dok je istraživanje svemira – tačnije kolonizacija Marsa – glavni fokus Maskovog projekta SpaceX, Gejts nije impresioniran.

U intervjuu početkom 2021, Gejts je rekao da, iako mu možda nešto nedostaje, on “nije osoba s Marsa”.

“Mislim da rakete nisu rešenje”, naveo je Gejts, dodajući da bi radije potrošio novac na vakcine ovdje na Zemlji nego na svemirska putovanja.

Gejts je takođe osporavao maniju oko kriptovaluta, a koje je Mask podržao ulažući direktno u bitkoin.

Osnivač Majkrosofta je upozoravao na količinu energije koju bitkoin koristi, zbog čega nije baš ekološki prihvatljiv, te upozorio ulagače da ne bacaju novac u bitkoin kao Tesla.

 Moj generalni savet bi bio – ako imate manje novca od Maska, onda ne bi trebalo da žurite sa investicijom u kriptovalute – naveo je Gejts.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji