Izrael: Odmah napuštajte Tursku

Izrael je zatražio od svojih državljana koji se nalaze u Turskoj da odmah napuste tu zemlju, zbog najavljenih napada na Izraelce.

Kako prenosi agencija AFP, najave tih napada stigle su od Irana.

Izrael je, podsetimo, prema pisanju Džerusalim posta, „dramatično“ povećao sposobnost svojih najmodernijih borbenih aviona za napad na Iran. Da je to zaista tako, sugeriše i činjenica da Izrael u svoje F-35 nedavno integrisao i novu „pametnu“ bombu. Reč je o oružju mase jedne tone koje F-35 može da nosi u svom unutrašnjem delu, čime se ne narušavaju „stelt“ karakteristike aviona – što je vrlo važna činjenica ako vam je namera da neprimećeno uđete u neprijateljsku teritoriju, prenosi Jutarnji list.

Takođe, da se Izrael vrlo aktivno priprema za potencijalnu operaciju, sugeriše i podatak da su njihove vazdušne snage u zadnjih mesec dana izvele četiri velike vojne vežbe iznad Mediterana. Tokom ovih vežbi su njihovi avioni simulirali udar na udaljene ciljeve u Iranu.

Tokom vežbi simuliralo se zaobilaženje iranskih radara i sistema detekcije, poput onih koji štite njihova nuklearna postrojenja.

Iran je, s druge strane, otvoreno zapretio državljanima Izraela, kao odmazdu na ubistva istaknutih članova Iranske nacionalne garde ili naučnika koji upravljaju nuklearnim programom. A sve se zadnjih godina, ali i meseci događalo.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: AFP