Iran potresa pogibija dva pripadnika Revolucionarne garde

Dvojica pripadnika Vazdušno-kosmičke divizije Revolucionarne garde poginuli su kao „mučenici“ u Iranu u odvojenim incidentima tokom vikenda, javili su iranski mediji u ponedeljak.

Termin „mučenici“ obično je oznaka koja se daje onima na važnim zadacima.

Smrt dvojice pripadnika Revolucionarne garde dolazi pošto su tenzije i dalje visoke oko iranskog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama i njegovog programa obogaćivanja uranijuma koji je sada najbliži nivoima naoružanja. Iako vlasti nisu sugerisale o uzroku smrti dva pripadnika Revolucionarne garde. Izrael je optužen za ubistvo drugih visokorangiranih pripadnika Garde usred rastuće krize.

Odvojeno, Izrael je u ponedeljak upozorio turiste da napuste Tursku zbog niza navodnih zavera usmerenih na tamošnje Izraelce.

Poluzvanične novinske agencije Fars i Tasnim, za koje se veruje da su bliske Gardi, identifikovale su jednog od mrtvih kao Ali Kamanija i saopštile da je umro u iranskom gradu Homeinu u centralnom delu Irana. Tasnim je preneo da je Kamani poginuo u „saobraćajnoj nesreći“, bez detaljnijeg objašnjenja.

Novinske agencije Kamaniju nisu dale čin. Međutim, fotografija koju je objavio Tasnim prikazuje čoveka koji nosi epolete potporučnika u vazdušno-kosmičkom programu Garde, koji vodi iranski program balističkih projektila, kao i neke od protivvazdušnih sistema zemlje.

Homein, rodno mesto velikog ajatolaha Ruholaha Homeinija koji je predvodio Islamsku revoluciju 1979. godine, nalazi se u provinciji Markazi.

U toj provinciji se nalazi i iranski reaktor Arak, ključno mesto nuklearnog programa koje ima protivvazdušnu odbranu oko sebe.

Sam Fars je izvestio o smrti drugog čoveka, koga je identifikovao kao Mohameda Abdousa. Agencija je objavila sliku Abdusa u civilu u hramu Imam Reza u gradu Mašhad u Iranu.

Fars je naveo da je Abdus umro „na misiji“ dok je radio u iranskoj provinciji Semnan.

Ruralna provincija Semnan, istočno od Teherana, dom je svemirske luke Imam Homeini, koja je korišćena za lansiranje satelita.

Izveštaj o smrti dvojice muškaraca stigao je oko nedelju i po dana nakon što je prijavljena smrt gardijskog pukovnika Ali Esmailzadeha, člana njihovih ekspedicionih snaga Kudsa, pod nejasnim okolnostima.

U maju su dvojica naoružanih napadača na motociklu pucala i ubili pukovnika garde Hasana Sajada Hodaija u Teheranu. Nije bilo preuzimanja odgovornosti za napad.

Iranski zvaničnici krivili su „globalnu aroganciju“, šifru za Sjedinjene Države i Izrael, za ubistvo Hodaija.

Pedesetogodišnji Hodaji ostaje nepoznata ličnost i Iran tek treba da ponudi biografske detalje osim da kaže da je on takođe bio pripadnik elitnih snaga Kuds. Garda ga je opisala kao „branitelja svetinje“, što se odnosi na Irance koji podržavaju milicije koje se bore protiv ekstremističke grupe Islamska država u Siriji i Iraku.

Hiljade ljudi prisustvovalo je njegovoj sahrani u Teheranu, a predsednik Ebrahim Raisi posetio je njegovu porodicu.

Način ubistva izazvao je prethodne ciljane napade Izraela u Iranu. U novembru 2020., vrhunski iranski vojni nuklearni naučnik, Mohsen Fakhrizadeh. Koji je ubijen iz mitraljeza na daljinsko upravljanje dok je putovao u automobilu izvan Teherana.

U seriji tvitova u ponedeljak, izraelski ministar spoljnih poslova Jair Lapid upozorio je Izraelce da ne lete u Tursku i pozvao one tamo da se vrate.

Rekao je da su izraelske vlasti već osujetile takve napade ranije, „veliki napor koji je spasio živote Izraela“.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: AP