Iran: Sahranjen ubijeni pukovnik Revolucionarne garde - Zakleli se na osvetu!

Iran je u utorak održao pogrebnu povorku u centru glavnog grada Teherana pukovniku Revolucionarne garde Hasanu Sajadu Hodaiju, koga su ubile dve osobe na motociklu, a njegov komandant je obećao da će osvetiti napad.

Državna televizija je prikazala gomilu ljudi oko kamiona koji je nosio Khodaijev kovčeg, umotan u iransku zastavu i posut cvećem. Ožalošćeni su držali portrete Hodaija, koji je u nedelju ubijen usred bela dana ispred svoje kuće u centru Teherana.

Reakcija Irana na svaku pretnju ili akciju biće oštra. Ali mi ćemo odrediti kada i kako će to biti i u kojim okolnostima. Definitivno ćemo se osvetiti našim neprijateljima – rekao je novinarima komandant Revolucionarne garde Hosein Salami.

Iran je za takve napade okrivio Izrael. Portparol ministarstva spoljnih poslova Said Hatibzade rekao je da podrška SAD čini Izrael još drskijim.

Nema sumnje da otvorena i prikrivena podrška … Sjedinjenih Država igra važnu ulogu u povećanju drskosti okupatorskog režima (Izraela) – rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Said Khatibzadeh državnim medijima.

Odvojeno, državna televizija je saopštila da je garda uhapsila članove mreže „nasilnika“ koje je regrutovala izraelska obaveštajna služba da izvrše sabotaže i napade u Iranu.

Kancelarija izraelskog premijera, koja nadgleda obaveštajnu agenciju Mosad, odbila je da komentariše događaje u Teheranu.

Izraelski mediji navode da je Hodaij bio na čelu jedinice Kuds snaga, prekomorske jedinice Revolucionarne garde, planirajući napade na Izraelce u inostranstvu.

Hodai je bio „branilac svetinja“, rekli su iranski državni mediji u nedelju, misleći na vojno osoblje ili savetnike za koje Iran kaže da se bore u njegovo ime da zaštite šiitske lokacije u Iraku ili Siriji od grupa kao što je Islamska država.

Snage su odigrale ključnu ulogu u podršci sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu, savezniku Teherana.

Ubistvo dolazi u trenutku neizvesnosti u vezi sa oživljavanjem iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. sa svetskim silama nakon višemesečnih zastoja pregovora.

Najmanje šest iranskih naučnika i akademika ubijeno je ili napadnuto od 2010. godine, od kojih je nekoliko napadača  vozilo motocikle, u napadima za koje se veruje da su bili usmereni na iranski nuklearni program, za koji Zapad kaže da ima za cilj proizvodnju bombi.

Iran to poriče, rekavši da program ima miroljubive svrhe, i osudio je ubistva kao terorističke akte koje su izvršile zapadne obaveštajne agencije i Mosad.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Reuters