Vanredno saopštenje: Viktor Orban je proglasio ratno stanje

Vlada će, koristeći svoje ustavno pravo, danas od ponoći proglasiti ratno stanje, najavio je premijer Viktor Orban u video snimku objavljenom na Fejsbuku u utorak.

 Vlada koja je danas položila zakletvu odmah je počela sa radom. Nismo gubili ni minut jer se vodi rat u našem komšiluku. Rat kojem još niko nije video kraj – rekao je premijer.

Viktor Orban je istakao da ovaj rat predstavlja stalnu pretnju Mađarskoj. Ugrožava našu fizičku bezbednost i ugrožava snabdevanje energijom i finansijsku sigurnost privrede i porodica.

 Vidimo da su rat i sankcije u Briselu doveli do ogromnog ekonomskog preokreta i drastičnog poskupljenja. Svet je na ivici ekonomske krize. Mađarska mora da ostane podalje od ovog rata i da zaštiti finansijsku sigurnost svojih porodica – rekao je premijer.

Za to je, smatra Viktor Orban, potreban manevarski prostor i hitno delovanje, zbog čega vlada danas od ponoći proglašava ratno stanje, koristeći svoje pravo zagarantovano Osnovnim zakonom. Kao i vanredno stanje uvedeno tokom epidemije, ovo će omogućiti vladi da odmah reaguje i svim mogućim sredstvima zaštiti Mađarsku i mađarske porodice.

Sutra ću vas obavestiti o našim prvim odlukama“, zaključio je premijer u videu.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: blikk