Henri Kisindžer: Ukrajina mora Rusiji dati teritoriju

Američki državnik Henri Kisindžer pozvao je Zapad da prestane sa pokušajima da porazi ruske snage u Ukrajini i upozorava da će to imati katastrofalne posledice po stabilnost Evrope. 

Bivši američki državni sekretar i arhitekta hladnoratovskog zbližavanja između SAD i Kine rekao je na skupu u Davosu da bi bilo pogubno za Zapad da se potopi u raspoloženje trenutka i zaboravi pravo mesto Rusije u odnos snaga Evrope.

Kisindžer je rekao da se ne sme dozvoliti da se rat odugovlači još duže.

Pregovori treba da počnu u naredna dva meseca pre nego što to stvori preokrete i tenzije koje se neće lako prevazići. U idealnom slučaju, linija razdvajanja bi trebalo da bude povratak na status quo ante. Vođenje rata dalje od te tačke ne bi se odnosilo na slobodu Ukrajine, već na novi rat protiv same Rusije .- rekao je on.

On je rekao da je Rusija bila suštinski deo Evrope 400 godina i da je bila garant strukture evropske ravnoteže snaga u kritičnim vremenima.

Evropski lideri ne bi trebalo da izgube iz vida dugoročne odnose, niti da rizikuju da gurnu Rusiju u stalni savez sa Kinom.

Nadam se da će Ukrajinci mudro iskoristiti ono što su pokazali – rekao je on, dodajući svojim čuvenim osećajem za realpolitiku da je prava uloga zemlje da bude neutralna tampon država, a ne granica Evrope.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: The Telegraph