Peking će ratovati - izmiče strpljenje

Bilo ko da pokuša da odvoji Tajvan od Kine, Peking neće imati izbora nego da se bori po svaku cenu, do smrti. Niko ne treba nikad da potceni rešenost kineskih oružanih snaga za očuvanjem svog teritorijalnog integriteta. Više nego jasan je bio kineski ministar odbrane Vej Fenge.

Zvanični Peking poslao je oštru poruku Americi da je spreman da ratuje za Tajvan. Kineski ministar odbrane Vej Fenge upozorio je SAD da prekinu da se zalažu za nezavisnost Tajvana. U tom slučaju će naići na prepreku, jer će se njegova zemlja boriti do smrti za očuvanje svoje teritorije.

Nametanje volje

On je na bezbednosnom forumu „Šangri La“ u Singapuru, gde se sreo sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom, u neobično oštrom govoru poručio da će Kina „zdrobiti“ svaki pokušaj nezavisnosti Tajvana.

Ako se iko usudi da odvoji Tajvan od Kine, kineska vojska neće imati izbora nego da se bori po svaku cenu, do poslednjeg i preduzme sve neophodne mere da zdrobi svaki pokušaj separatista da odvoje Tajvan od matice – istakao je Vej.

On je dodao da je to jedini mogući izbor za zvanični Peking.

Oni koji nastave zalaganje za nezavisnost Tajvana sa ciljem podele Kine sigurno neće ostvariti cilj. Niko ne treba nikad da potceni rešenost i kapacitet kineskih oružanih snaga za očuvanjem svog teritorijalnog integriteta – podvukao je Vej.

Kina nije ni za rat ni za sankcije
Vej Fenge je rekao da kineska vlada nije zainteresovana za konflikt u Ukrajini, ali u isto vreme ne veruje da sankcije Moskvi mogu da doprinesu rešavanju krize.

Sukob ili rat su poslednje stvari koje bi Kina želela da vidi u Ukrajini. U isto vreme, ne verujemo da maksimalan pritisak ili sankcije mogu da reše problem. Mogu da izazovu još tenzija i da naprave problem gorim – kazao je Vej.

Prvi čovek kineske vojske optužio je SAD i da pokušavaju da „preotmu“ podršku zemalja azijsko-pacifičkog regiona i okrenu ih protiv Pekinga.

Nijedna zemlja ne treba da nameće drugima svoju volju ili da ih zastrašuje pod maskom multilateralizma. Ta strategija je pokušaj da se napravi mala, ekskluzivna grupa u ime slobodnog i otvorenog Indo-pacifika. To je strategija za izazivanje konflikta i sukoba kako bi drugi bili okruženi i izolovani – rekao je Vej.

Kina nije pretnja

Osim toga, on je optužio Ameriku da pokušava da koči razvoj Kine.

Bila bi istorijska i strateška greška insistirati na tome da Kinu treba doživljavati kao pretnju, protivnika ili čak neprijatelja. Pozivamo američku stranu da prestane da kleveta i obuzdava Kinu, da prestane da se meša u unutrašnje stvari Kine i prestane da šteti interesima Kine – rekao je Vej.

Prema njegovim rečima, razvoj Kine ne predstavlja pretnju za druge zemlje, ali daje veliki doprinos globalnom miru i razvoju.

Kineski ministar je ovako oštro reagovao nakon što je šef Pentagona Ostin u svom govoru u Singapuru optužio Kinu da destabilizuje situaciju u azijsko-pacifičkoj oblasti, naročito u blizini Tajvana. On je istakao da Amerika, koja snabdeva Tajvan oružjem i koja je napravila pakt sa još nekoliko zemalja u regionu, ima za cilj da „održi mir i stabilnost“.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji