Aplikacije koje se najčešće preuzimaju u 2022.

Bez obzira da li pružaju uslugu kao što je deljenje lokacije ili se ponašaju samo kao izvor zabave, mobilne aplikacije postale su sastavni deo svakodnevnog života mnogih ljudi.

Koje aplikacije su najpopularnije među korisnicima?

Ova grafika koristi podatke iz nedavnog izveštaja Sensor Tover-a da prikaže 10 najpopularnijih aplikacija širom sveta u prvom kvartalu 2022. sa Google Play i Apple App Store-a.

Izvor: Visual Capitalist

Prema izveštaju, ukupno preuzimanje aplikacija dostiglo je 36,9 milijardi u prvom kvartalu 2022, što je povećanje od 1,4% u odnosu na prvi kvartal 2021.

Većina od 10 najviše preuzimanih aplikacija bile su platforme društvenih medija, a Meta i BiteDance poseduju šest od 10 najboljih.

Metine četiri platforme na listi su Instagram, Facebook, WhatsApp i Messenger, dok BiteDance poseduje TikTok i platformu za uređivanje videa CapCut.

Odmah izvan prvih 10 su Zoom i WhatsApp Business (još jedna aplikacija u vlasništvu Meta).

U prvom kvartalu 2021. TikTok je premašio 3,5 milijardi preuzimanja svih vremena, postavši peta aplikacija (i prva ne-Meta aplikacija) koja je dostigla ovu prekretnicu.

Ovo je impresivno s obzirom da je aplikacija zabranjena u Indiji od juna 2020.

Pre zabrane, Indija je činila 30% preuzimanja TikTok-a.

Indija nije jedina zemlja koja je zabranila upotrebu TikTok-a.

Pakistan je više puta blokirao TikTok zbog zabrinutosti zbog „neprikladnog“ sadržaja. Međutim, vredi napomenuti da su zabrane u Pakistanu trajale samo nekoliko dana pre nego što su ukinute, a trenutno Pakistanci mogu da pristupe platformi.

Top 10 aplikacija sa najvećom zaradom

TikTok nije samo aplikacija sa najvećom zaradom na svetu:

TikTok je generisao impresivnih 821 milion dolara potrošačke potrošnje u poslednjem kvartalu.

Platforma za deljenje videa bila je aplikacija sa najvećom zaradom u App Store-u i druga po zaradama na Google Play-u, odmah posle Google One-a.

Iako nijedna od Meta platformi nije dospela na listu 10 najboljih po bruto prihodu, ove platforme zarađuju tonu novca koji ne mora nužno da teče kroz prodavnice aplikacija.

U 2021. godini, Meta je ostvarila više od 117,9 milijardi dolara prihoda, od čega je preko 97% dolazilo od reklama.

Pandemija je imala ogroman uticaj na tržište aplikacija.

U 2020. potrošnja aplikacija na stvari kao što su premijum pristup, kupovine u aplikaciji i pretplate porasla je za 30% u odnosu na prethodnu godinu i dostigla 111 milijardi dolara.

I dok se ograničenja u vezi sa kovidom ublažavaju na većini mesta širom sveta, potražnja za aplikacijama se verovatno neće uskoro smanjiti.

Očekuje se da će do 2025. godine potražnja za aplikacijmama porasti na 270 milijardi dolara.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Visual Capitalist