Apsolutni fijasko plaćenika u Ukrajini

Među poginulima u Ukrajini je i jedan Crnogorac, objavio je jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milana Kneževića na društvenim mrežama.

Među 6.956 plaćenika iz čitavog sveta koji ratuju protiv Rusa u Ukrajini bila su i dva Crnogorca. Kažem „bila“ jer je jedan nažalost poginuo. I što ćemo sad? Da šaljemo 20 vojnika u Letoniju, ili će Ranko Krivokapić poslati Lavrova na voz? Sveti Petar nas je najbolje znao – objavio je na Tviteru jedan od vođa DF i predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu Milan Knežević.

Ranije danas Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je nešto manje od 7.000 stranih plaćenika iz 64 zemlje stiglo u Ukrajinu od početka sukoba i da je gotovo njih 2.000 ubijeno.

Naši spiskovi do 17. juna uključuju plaćenike i stručnjake za naoružanje iz ukupno 64 zemlje. Od početka specijalne vojne operacije, stiglo je njih 6.956 u Ukrajinu, 1.956 već je eliminisano, 1.779 je otišlo – navelo je rusko ministarstvo.

Dodaje se da je Poljska „apsolutni lider“ među evropskim zemljama po pitanju boraca koji su došli u Ukrajinu, a slede Rumunija i Velika Britanija.

Uz saopštenje objavljena je tabela sa brojem stranih boraca klasiranih po nacionalnostima, dolazak u Ukrajinu, kao i registrovani gubici, na koju se pozvao i Milan Knežević objavivši je na Tviteru.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj „zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina“.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, 25. marta Oružane snage Ruske Federacije su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine. Glavni cilj u ruskom vojnom resoru sada je oslobođenje Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zajedno sa ruskom vojskom, u regionu deluju jedinice DNR i LNR.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji