Nemački ministar zdravlja: Nosite maske za lice u zatvorenom prostoru

Nemački ministar zdravlja pozvao je stanovnike i turiste da nose maske za lice u zatvorenom prostoru kako bi zaštitili sebe i druge od korona virusa, ali je priznao da trenutni podaci ne zahtevaju zakonsku obavezu upotrebe zaštitnih maski.

Obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru je uveliko prekinuto širom Nemačke ovog proleća, a obavezno je ostala samo za mesta kao što su bolnice i domovi za stare. Libertarijanska Slobodna demokratska partija, koja je deo vladajuće koalicije u zemlji, bila je posebno glasna u pritiskanju da se okončaju mere kovida

Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah, epidemiolog po obrazovanju, rekao je da Nemačka doživljava očekivani porast slučajeva koji predstavlja „letnji talas“.

Zemlja je nedavno prijavila između 50 i 130 smrtnih slučajeva od koronavirusa dnevno, prema zvaničnim podacima.

Molim one koji žele da zaštite sebe ili druge da nose maske u zatvorenom prostoru – rekao je Lauterbah, član Socijaldemokrata, novinarima u Berlinu.

Napominjući da bi broj slučajeva mogao nastaviti da raste u narednim mesecima.

Dobrovoljno nošenje maski mora biti normalna pojava u zatvorenom prostoru.

Dominantna varijanta koja kruži u Nemačkoj je relativno blaga, a mnogi stanovnici su vakcinisani ili su se oporavili od kovida. Što bi  značilo da su manje izloženi riziku od ozbiljne bolesti, rekao je nemački ministar zdravlja.

Nema potrebe za panikom – rekao je on.

Lauterbah je rekao da vlada radi na obezbeđivanju široke ponude vakcina za jesen koja bi odgovorila na sve glavne varijante.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: AP