Japan: Uhapšen nakon što je zakucao lutku od slame sa Putinovim likom

Muškarac je uhapšen jer je zakucao lutku od slame sa likom ruskog predsednika Vladimira Putina na sveto drvo u Japanu.

Micunobu Hino, 72, uhapšen je zbog sumnje da je oštetio imovinu i ušao u područje Macudoovog svetilišta Mikazuki oko 14 časova, 19. maja, prema policiji u Macudou, prefektura Čiba.

Sigurnosne kamere snimile su čoveka, za koga se veruje da je Hino, kako stavlja nešto što liči na lutku od slame u svoju torbu i penje se uz stepenice u svetilištu.

Hino je navodno zabio dve rupe duboke 1,6 inča u sveto drvo kastanopsis, poznato kao šinboku, tako što je zakucao lutku od slame.

Uz lutku je stigla i beleška na kojoj je pisalo:

Vladimir Putin, rođen 7. oktobra 1952. Molite se za njegovo istrebljenje.

Slične Putinove lutke od slame takođe su pronađene u više od 10 svetilišta u Macudu od maja, navodi policija. Oni veruju da je delo izvršio isti počinilac zbog sličnosti u veličinama lutaka i rukopisu na pratećim beleškama lutaka.

Lutke od slame, koje se u Japanu nazivaju „Wara ningyo“, istorijski su se koristile za odbijanje zla.

Koriste se i kao deo natprirodnog rituala da se poželi smrt ili povreda osobi.

Nazvana „ushi no toki mairi“, što u prevodu znači „poseta svetilištu tokom časa vola“, kletva zahteva da lutka bude prikovana za drvo u šintoističkom hramu između 1 i 3 sata.

Japanski premijer Fumio Kišida ranije je osudio dešavanja u Ukrajinu.

Mogu da razumem osećaj želje da se rat završi… Ali, molim vas, prestanite da radite takve stvari svetom drvetu – rekao je za NDTV Jukihiro Tajima, zvaničnik svetilišta Mikazuki.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Next Shark