australija-ogranicava-prodaju-alkohola

Australija će ograničiti prodaju alkohola i razmotriti šire zabrane kako bi kontrolisala rastuće nasilje izazvano alkoholom u centralnom regionu, uoči referenduma o priznanju starosedelaca koji osvetljava duboke društvene podele.

Nova pravila u gradu Alis Springs, 2.000 km severozapadno od Sidneja i okolnog regiona, znače da će prodaja alkohola za poneti biti zabranjena u nedelju, ponedeljak i utorak, a prodaja će biti smanjena i ostalim danima.

Petina građana Alis Springsa su starosedeoci.

Lideri zajednice širom Australije dugo su identifikovali zloupotrebu alkohola kao ogroman faktor iza nasilja i zdravstvenih problema.

Premijer Entoni Albanez, koji se ranije u utorak sastao sa političarima, policijom i liderima zajednice u Alis Springsu, rekao je da se koraci u vezi sa alkoholom moraju posmatrati u širem kontekstu.

Današnje odluke su u kontekstu jaza koji postoji u zdravstvenim ishodima, ishodima stanovanja, očekivanom životnom veku, stopi zatvaranja između autohtonih i neautohtonih Australijanaca – rekao je Albanese na konferenciji za novinare.

Albanese je rekao da će izveštaj koji treba da bude 1. februara razmotriti zakonske izmene.

Australija će krajem ove godine održati značajan referendum o priznavanju autohtonih Australijanaca u ustavu i stvaranju stalnog „glasa“ parlamentu koji bi bio konsultovan o pitanjima starosedelaca.

Albaneze je uložio veliki politički kapital u glasanje „za“ u zemlji koja je prošla samo osam referenduma od nezavisnosti.

Ono što će Glas u parlamentu uraditi jeste da ima predstavničko telo koje je u stanju da se zalaže i daje savete parlamentu i vladi – rekao je on.

Skeptici pozivaju na više detalja o predloženim promenama, a neki koriste nasilje da tvrde da bi vlada trebalo da da prioritet praktičnim koracima u odnosu na ustavne promene.

Nasilje u porodici, napadi i materijalna šteta u Alis Springsu porasli su između 43% i 60% u 12 meseci do novembra 2022. godine, prema najnovijoj statistici kriminala iz vlade teritorije. U tom periodu bilo je 2.653 napada u gradu od oko 25.000 ljudi.

Komesar policije Severne teritorije Džejmi Čelker rekao je u utorak radiju ABC da je nasilje poraslo otkako su zakoni koji ograničavaju konzumaciju alkohola okončani prošlog jula.

Zakoni sežu do 2007. godine kada je tadašnja vlada poslala vojnike i policiju na teritoriju da se bore protiv raširenog nasilja i seksualnog zlostavljanja.

„Ovde ima mnogo simptoma koji pokazuju da postoje neki jasni strukturalni problemi… ali konzumacija alkohola i taj širi uticaj na naše zdravstvene usluge su nesporni,“ rekao je Čalker.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji