jos-jedna-zavera-drzavnog-udara-osujecena-u-nemackoj

Pet osumnjičenih iz desničarskih krugova optuženo je u Nemačkoj, oni su kako nadove mediji, pripremali rušenje vlade i otmicu ministra.

Nemačke bezbednosne službe optužile su petoricu osumnjičenih za izdaju zbog navodne zavere za rušenje vlade.

Grupa, čiji su članovi sada svi u pritvoru, navodno je planirala da izazove situaciju „nalik građanskom ratu“ i otme vladinog ministra.

Početkom decembra, nemačke vlasti su takođe tvrdile da su osujetile poseban pokušaj državnog udara.

U ponedeljak je nemačko savezno tužilaštvo objavilo saopštenje u kojem se navodi da su 16. januara podignute optužnice protiv pet osoba identifikovanih kao Sven B., Mihael H., Tomas K., Tomas O. i Elizabeth R. Oni se sumnjiče da su „ustanovili ili učestvovao u domaćoj terorističkoj organizaciji.”

Osim toga, osumnjičeni su optuženi da su pripremali „čin veleizdaje“ protiv nemačke savezne vlade.

Vlasti tvrde da je grupa osnovana najkasnije sredinom januara prošle godine, sa ciljem da izazove „uslove nalik građanskom ratu“ u zemlji. Navodni cilj osumnjičenih bio je rušenje nemačke vlade i „parlamentarne demokratije“.

Veruje se da su svi članovi sledbenici takozvanog pokreta Reichsbuerger ili „Građani Rajha“, koji tvrdi da ustav i vlada Nemačke nemaju zakonsku osnovu.

Zagovornici ove teorije insistiraju da je ustav iz 1871. jedini važeći.

Prema kancelariji saveznog tužioca, osumnjičeni su planirali da stvore „autoritarni sistem vlasti“ koji bi zamenio sadašnji.

Rečeno je da je grupa bila podeljena u dve grane: vojni i upravni. Prema njihovim navodnim planovima, koje su citirale vlasti, zaverenici bi ciljali nemačku električnu mrežu u nadi da će zemlju gurnuti u nestanak struje.

Štaviše, osumnjičeni su verovatno planirali da otmu ministra zdravlja Karla Lauterbaha, koji je bio zadužen za vladine mere u borbi protiv kovida i napore za vakcinaciju, nepopularne među desničarima.

Zvaničnici veruju da su osumnjičeni pokušali da regrutuju pristalice na Telegramu, a takođe su pokušali da nabave nekoliko tona eksploziva iz bivše Jugoslavije.

Jedan od članova lanca uhapšen je nakon što je „naručio i primio“ dve jurišne puške AK47, četiri pištolja Glok, kao i municiju, otkrile su vlasti. Hapšenje je izvršeno u aprilu 2022. godine, dok su još tri osumnjičena privedena otprilike u isto vreme. Poslednji preostali navodni član uhapšen je u oktobru. Svi su od tada u istražnom zatvoru.

Ministar zdravlja Lauterbah, koga su zaverenici očigledno planirali da kidnapuju, objavio je tvit u kome se zahvalio bezbednosnim službama.

Ovo nije prva navodna zavera te vrste koju su nemačke vlasti otkrile poslednjih meseci.

Početkom decembra policija je izvršila desetine pretresa i hapšenja u vezi sa sumnjom da su „građani Rajha” u Nemačkoj pripremali puč. Tada su i službe bezbednosti tvrdile da su osumnjičeni planirali da izazovu nestanak struje, upadnu u Bundestag i verovatno ubiti neke od najviših zvaničnika.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT