Australija u strahu od Kine?! Planira da obučava regionalnu vojsku

Australijski opozicioni lideri predlažu novu „školu odbrane“ dok i dalje postoje upozorenja o pretnji iz Pekinga

Australijska laburistička partija iznela je plan za povećanje izdataka za bezbednost u Pacifiku i izdvajanje resursa za obuku regionalnih saveznika, a portparol opozicije kritikuje aktuelnu vladu jer se nije pozabavila rastućom pretnjom koju navodno predstavlja Kina.

Stranka australijskog levog centra u utorak je predstavila ideju da „izgradi jači pacifički region“, rekavši da će pojačati angažman sa lokalnim partnerima ako laburisti pobede na izborima zakazanim za 21. maj, uključujući i novu „školu odbrane Australije i Pacifika“.

Nakon Rida Amerika traži puštanje i Pola Velana

Iako nije elaborirala tačno kakvu će ulogu ova „škola odbrane“ imati, stranka je takođe pozvala na dvostruko povećanje sredstava za Pacifički program pomorske bezbednosti, rekavši da će to pomoći da se „zaštite ekonomske ekskluzivne zone pacifičkih zemalja”, kao i da se podstakne „sadržaj australijskih javnih medija publici u regionu“.

 

Obraćajući se novinarima, portparolka laburista za spoljne poslove Peni Vong kritikovala je navodnu slabost premijera Skota Morisona prema Pekingu, upozoravajući da bi Kina mogla da poveća svoje vojno prisustvo u Pacifiku nakon što je prošle nedelje potpisala bezbednosni pakt sa Solomonovim Ostrvima.

Da budemo jasni: izgledi za kinesku bazu na manje od 2.000 kilometara od obale Australije su dramatično štetni po bezbednosne interese Australije – rekla je ona.

To se dogodilo gospodinu Morisonu, a odgovor je izgleda bio više udaranje u grudi.

Vongova je dalje opisala bezbednosni pakt Kine i Solomonskih ostrva kao „najgori neuspeh australijske spoljne politike na Pacifiku od kraja Drugog svetskog rata“.

Gnušamo se: Kinezi ne žele da prodaju dronove ni Ukrajini ni Rusiji

Iako su zvaničnici u Kanberi i Vašingtonu upozorili da bi sporazum sa ostrvima mogao da znači novu kinesku vojnu bazu u regionu, Peking je odbacio ove predloge kao „potpuno lažne vesti koje je napravilo nekoliko ljudi sa skrivenim motivima“.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je takođe podsetilo da su Solomonska ostrva „nezavisna suverena zemlja, a ne „dvorište“ Sjedinjenih Država i Australije“, nakon glasnih primedbi obe zemlje zbog novog aranžmana.

Dok je Laburistička partija udarila Morisonovu „haotičnu vladu” dugačkom listom pritužbi uoči predstojećih izbora,  uključujući smanjenje određenih vojnih programa, premijer je odbacio njene kritike kao „farsa”.

Ono što efektivno govore je da će nastaviti da rade ono što smo mi radil – rekao je Morison u utorak, tvrdeći da je pod njegovom administracijom Australija pružala Pacifiku oko 1,3 milijarde dolara godišnje pomoći.

Australija je jedina zemlja koja ima diplomatske misije u svim državama članicama Foruma pacifičkih ostrva od 13 nacija, koji uključuje Solomonova ostrva, i koja je godinama obezbeđivala mornaričke patrolne čamce, navodi AP.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: ABCNews